RODITELJI KOJI NE DOPUŠTAJU OVIH 10 STVARI ODGAJAJU JAKU I SRETNU DJECU

U roditeljstvu se stalno mora raditi balans u popuštanju i autoritetu, a ponekad je roditeljima lakše jednostavno pustiti dijete da radi što hoće. S druge strane, neki znaju tražiti savršenstvo u svoj djetetu što rezultira frustracijom. Ovo je 10 stvari koje roditelji koji odgajaju mentalno zdravu djecu na rade.

1.  Roditelji koji odgajaju hrabru djecu ne štite ih uvijek, već dopuštaju da se dijete suoči sa strahom. Stalna zaštita može natjerati dijete da kroz život misli da nije dovolljno jako. Dopustite djeci da iskuse svijet oko sebe.

2.  Ne dopuštaju da su im djeca centar svemira. Budite uzor djetetu i stavite se ponekad na prvo mjestu. Dijete koje živi s osobom koja vodi ispunjen život više će profitirati nego ono koje je pod budnim okom roditelja.

3. Ne daju djeci kontrolu nad njima. Jedna je stvar uvažavati mišljenje djeteta, ali druga je puštati ga da donese bitne odluke. Dajte mu do znanja da cijenite njegovo mišljenje, ali da ste vi i dalje glavni.

4. Ne očekuju savršenstvo. Djeca će se truditi biti što bolji dokle god imate razumna očekivanja. Ako očekujete savršenstvo, djeca će misliti da nikada neće moći biti dovoljno dobri i zaključiti da se ‘ne isplati’ truditi.

5. Ne dopuštaju da im krivnja promijeni stajališta. Znaju da biraju najbolje za svoje dijete i kratkotrajne suze ih neće zaustaviti u njihovim odlukama. To ne znači da su grubi i nemaju razmijevanja, već da znaju što je bitno na duge staze i što dijete može.

6. Nisu odgovorni za osjećaje njihove djece. Pružaju im podršku u svakoj situaciji, ali uče ih da se znaju nositi sa svojim emocijama. Ne toleriraju ispade bijesa i pokušavaju pokazati djeci drugačiji pristup problemima.

7. Ne štite djecu od boli svaku sekundu. Ovi roditelji znaju da djeca moraju naučiti da će ih svašta u životu dočekati. Pri tome ne prepuštaju djecu slučaju, nadgledaju ih i interveniraju, ali samo ako dijete ne može samo izaći na kraj s malim problemom.

8. Ovi roditelji znaju razliku između kazne i discipliniranja. Kažnavanjem se izaziva frustracija i pobuna u djetetu, a discipliniranjem mu se pokazuje kako da bude bolji u nečemu i što je bolje ponašanje.

9.  Ne preuzimaju stvari na sebe kako bi olakšali djeci. To što ćete vi riješiti zadaću iz matematike možda može biti “last minute” pomoć, ali na duge staze imat će kobne učinke na djetetov osjećaj za odgovornost.

10. Ne zaboravljaju što su prave vrijednosti. Iako potiču dijete da bude dobro u školi i odlično u hobiju, znaju da njihova sreća ne ovisi o jednoj ocjeni. Pokušavaju što više djecu učiniti društvenim i naučiti ga što je dobro,a što loše.