}); LEKTIRA - IDI PA VIDI - STANISLAV FEMENIĆ (download)

LEKTIRA - IDI PA VIDI - STANISLAV FEMENIĆ (download)




Preuzmi lektiru "Idi pa vidi" Stanislava Femenića
Uputa:
Preuzimanje se vrši klikom na download dugme.
NAPOMENA: Nakon preuzimanja lektira se može čitati samo na kompjuteru, PC, laptopu, ali ne i na mobitelu.
“Idi pa vidi” zbirka je pjesama, a podijeljena je u šest dijelova. Autor se u njoj obraća djeci, mladima i odraslima. Stihovi se odlikuju jednostavnošću i čistoćom, pjesničke slike su jasne i govore nam kakve sve ljepote i čuda možemo pronaći i vidjeti u prirodi.
Prvi dio u zbirci nosi naziv “Nestašni skrivači” i u njemu se nalazi pjesma “idi pa vidi” po kojoj je i cijela zbirka dobila ime. Autor nam u tom prvom dijelu govori o nesvakidašnjim, neobičnim zgodama, o djeci i o životinjama.
U drugom dijelu zbirke “Pouka za pauka” autor nam priča o prirodi, odnosno o biljkama i životinjama te o prirodnim pojavama kao što su dan, noć, duga, vjetar te godišnja doba.
Treći dio zbirke nosi naziv “Reporter u Zoološkom vrtu”, a pjesme koje se nalaze u toj zbirci govore na o životinjama koje se nalaze u zoološkom vrtu. Autor ih je napisao kao novinar koji se nalazi u posjetu vrtu i priča sa stanovnicima.
U četvrtom dijelu koji se zove “između sna i jave” sam naslov nam već govori o tome što je radnja ovih pjesama. Pjesme djeluju pomalo kao da su iz bajke, povremeno su one malo iz sna, a povremeno malo iz jave.
Peti dio zbirke zove se “Dodirnuo sam grančicu”. Teme ove zbirke su ljubav, majka, sreća, proljeće i proljetno cvijeće.
Šesti dio zbirke imenom “Pod vrbom žubor” donosi nam kratke haiku pjesme, a pričaju o ljepoti prirode.