UČITELJICA ZANIMLJIVIM EKSPERIMENTOM NAUČILA DJECU ZAŠTO TREBA PRATI RUKE

Svi znaju koliko je higijena važna za opće zdravlje, a ova je učiteljica iz Sjeverne Karoline mališane koji su joj povjereni odlučila na zabavan način naučiti kako je čistoća pola zdravlja.

Donna Gill Allen sa svojim je učenicima priredila zanimljiv eksperiment i odlučila zaključke podijeliti putem Facebooka.

"Htjela bih svim svojim prijateljima koji su učitelji predstaviti najzabavniji i ujedno najodvratniji pokus. Pripremili smo ga učeći o bakterijama i kako se prenose.

Upotrijebili smo tri šnite hljeba. U jednu sam vrećicu pred djecom u rukavicama stavila prvu šnitu i na vrećicu napisala 'kontrolirano'. Zatim sam oprala ruke i drugu šnitu čistim rukama spremila u vrećicu koju sam označila s 'čisto'. Treći su komad hljeba poslali u krug da ga svako dijete može opipati i nakon toga ga stavili u vrećicu na kojoj smo napisali 'prljavo'.

Zatim smo pričekali i gledali kako bakterije čine da se hljeb mijenja. Mislim da je ovo bio odličan način da djeca nauče važnost redovnog pranja ruku", napisala je uz fotografiju.

Eksperiment kreativne učiteljice privukao je mnogo pažnje. Lajkan je čak 47 hiljada puta, a korisnici ove društvene mreže podijelili su ga preko 71 hiljada puta.