Padlet – jednostavan, a besplatan

Padlet – jednostavan, a besplatan

Piše Nermina Alihodžić Usejnovski 

 Prije nego počnem pisati o mogućnostima Padleta, želim objasniti pridjev ‘besplatan’. 
Naime, Padlet nudi tri besplatne interaktivne table koje možete koristiti koliko i kako želite, ali to znači da ćete morati i brisati određene sadržaje kako biste uradili druge (dakle, pripremite i spužvu). 😀

 Počet ćemo redom. Otkako je krenula online nastava, u potrazi sam za jednostavnim rješenjem – mjestom gdje ćemo biti svi – i ja i moji učenici u istom trenutku, a da nam je ono što pišemo i postavljamo svima vidljivo i lijepo organizirano (baš kao na našoj tabli). Nakon nekoliko isprobanih platformi, vratila sam se Padletu, za koji sam znala i ranije i čiji nam je sadržaj podijelila kolegica Amra Bajrić iz Osnovne škole „Sokolje“ u Sarajevu, koji je radila još prošle godine na temu „Stećak“, Skender Kulenović. Link ove table možete naći OVDJE. 

Kako biste koristili Padlet, potrebno je prijaviti se (ja to uvijek radim koristeći svoj Google račun jer mi je tako najjednostavnije) i kreirati tablu. Odmah ćete u gornjem desnom uglu zapaziti opcije za dijeljenje i uređivanje gdje možete prilagoditi izgled, naziv, dostupnost i mnogo drugih opcija za svoju tablu. Prozor u koji pišete možete otvoriti dvostrukim klikom, a na njegovom vrhu ćete također naći opcije za uređivanje, povezivanje, mijenjanje boje i slično.

 Nastavne strategije i Padlet 


 Postoje nastavne strategije koje su omiljene i učenicima i nastavnicima i koje rado koristimo u svakodnevnoj offline praksi. Veoma brzo se preda me postavio izazov – kako određenu strategiju primijeniti u online nastavi. Rješavajući ovaj izazov, otkrila sam da uz pomoć Padleta možemo koristi neke od omiljenih strategija.

 Krenimo redom:

 Šest šešira – ova strategija je i prva koja mi se nametla kao izazov u online nastavi. Naime, prošle školske godine smo, u okviru projekta “Škole za 21. vijek” koji implementira British Council, primijenili ovu strategiju na primjeru priče Slavuj, H. K. Andersena. Kako mi nastavnici dobre prakse čuvamo, dorađujemo i ponavljamo godinama, tako je i pred mene ponovo došla ova priča i ova strategija – ovog puta u potpuno drugom okruženju – online. Odlučila sam pokušati primijeniti je uz pomoć Padleta. Naime, na Padletu sam postavila šest šešira i pet zadataka (u fazi smo kada je još uvijek nastavnik plavi šešir). Podjelu u grupe riješila sam tako što sam imena učenika koji čine jednu grupu upisala u komentar, gdje su i učenici trebali pisati svoje odgovore. Tablu sam podesila na ‘public’ i učenicima jednostavno poslala link. Kako su oni pristupali anonimno, napomenula sam ih da poslije svake napisane rečenice napišu i svoje ime što su i uradili. Nakon ovog grupnog, ali ipak individualnog zadatka, učenici su dobili domaći zadatak da u toku vikenda iskomuniciraju unutar svojih grupa i napišu jedan, njihov zajednički odgovor. Na ovaj način se ipak (donekle) ostvario i grupni rad. S obzirom da ovu tablu ne mogu zadržati (moram je obrisati jer sam limitirana brojem tabli) istu sam snimila kao fotografiju (a može i kao pdf) i poslala učenicima kako bismo svi imali materijal koji smo kreirali.

 Također je moguće učenicima dati zadatke za samostalan rad tako da se prijave i kreiraju svoju tablu koju poslije mogu poslati nastavniku.

 U nastavku ću navesti još nekoliko strategija koje se veoma jednostavno mogu uraditi koristeći ovu interaktivnu tablu.

 Jedna od njih je i KWL tabela za koju nam je ideju u međuvremenu dala i vrijedna ekipa Centra za obrazovne inicijative Step by Step što možete pogledati OVDJE.

 Oluja mozga također je jedna od strategija za koju je Padlet fantastično rješenje, kao i Mapa uma i Dvostruko vođeni dnevnik. Prijedlog ovih strategija možete pogledati u fotografijama. Sretno!
Original post: https://kratkeprice37215009.wordpress.com/2020/03/30/padlet-jednostavan-a-besplatan/

Priredio : Učitelj 21. vijeka Team