}); DIGITALNI ALATI -DECK TOYS (Stiže zima)

DIGITALNI ALATI -DECK TOYS (Stiže zima)

Predstavljamo vam jedan vrlo interesantan rad učiteljice Sandre Vuk (OŠ August Šenoa -Zagreb) koja je inače poznata prosvjetnoj javnosti kao osoba koja se vješto i uspješno  koristi digitalnim alatima. Kao primjer interaktivnog zadatka uzeli smo rad "Stiže zima" koji je Sandra uradila pomoću aplikacije DeckToys.
Analizirajući korake koje je učiteljica preduzela praveći ovaj interaktivni zadatak možemo uočiti da svaki rad zahtjeva pripremu, što je u ovom slučaju prvo izbor teme (Stiže zima),a potom odabir nekoliko riječi koje najbolje reprezentuju zimu kao godišnje doba. Učiteljica je uzela opisne ključne riječi : KIŠOVITO,SNJEŽNO,VJETROVITO, SUNČANO,OBLAČNO,DANI SU KRATKI A NOĆI DUGE.
Ovim riječima Sandra je pridodala sličice koje se odnose na navedene riječi.
Nakon ovog početnog odabira, krenula je sa radom u aplikaciji DT. Način funkcioniranja aplikacije DT ćemo objasniti u drugom tekstu, za sada je dovoljno reći da je DT podesan za kreiranje lekcija iz gotovo svakog predmeta.
Učenicima su postavljena 4 zadatka:
1.KAKVO MOŽE BITI...
2. SPOJI SLIKU I TEKST
3. SLOŽI PUZZLE
4.PRONAĐI RIJEČ U KRIŽALJCI
Na kraju učenici kao nagradu dobijaju pjesmu o Zimi koja je integrirana sa Youtub kanala.
Kada se učitelj ili nastavnik po prvi put susretne sa novom aplikacijom, neizbježan je period isprobavanja kako to sve radi, šta sve mogu napraviti sa tim itd. Naravno to je istovremeno i najteži period, ali i period kada se odlučujemo da li ćemo uopće koristiti taj alat, tj da li odgovara našim zahtjevima.
Uz malo dovitljivosti i iskustva , gotovo svaki digitalni alat se može iskoristiti u nastavi i zato mi u magazinu PC školarac predstavljamo radove učitelja koji su već apsolvirali rad i primjenu ovih alata u praktičnim uslovima, u nastavi. Pozivamo i vas da nam predstavite svoje radove kako bismo doprinjeli širenju ideje primjene digitalne tehnologije u nastavi i podizanju nivoa znanja nastavnika i učenika.
Autor teksta: Miro Pandur edukator,multimedija designer
urednik magazina PC školarac