HARIS CERIĆ - SKANDALON U OBLAČIĆIMA | KAKO KORISTITI STRIP U NASTAVI


Knjiga 'Skandalon u oblačićima' je nastala iz obimnog naučnog istraživanja o odgojno - obrazovnom potencijalu stripa, prvom takve vrste u Bosni i Hercegovini

Knjiga "Skandalon u oblačićima" autora Harisa Cerića pravi je izdavački fenomen. Izašla je u vrijeme kada je strip potpuno marginaliziran u Bosni i Hercegovini i kada su njegovi poštovaoci svedeni na zanesenjačke kružoke. Ipak, ovaj docent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu odlučio je da napiše knjigu o mogućnostima korištenja stripa u školskoj nastavi.

'I sam pripadam onima koji su se stripom "inficirali" u ranom djetinjstvu i čija fascinacija ovom "nevidljivom umjetnošću" (McCloud) nikada nije prestala. Naime, utvrdio sam da sam mnoge stvari koje znam naučio iz stripova. Prva slova naučio sam iz stripova, čitati sam naučio sričući stripovne onomatopeje (BUM, TRAS, FIJU, CAK...), mnoge povijesne činjenice naučio sam iz stripova, o običajima i životu raznih naroda učio sam iz stripova, strip je utjecao također i na moje moralno oblikovanje, utjecao je i na formiranje moga estetskog ukusa, svjetonazora... - u uvodu knjige objašnjava Cerić zašto smatra da stripovi predstavljaju odlično sredstvo učenja.'Knjiga je nastala iz obimnog naučnog istraživanja o odgojno - obrazovnom potencijalu stripa, prvom takve vrste u Bosni i Hercegovini. Nakon istraživanja Cerić je napisao i doktorsku disertaciju koju je odbranio 2011. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U prvom dijelu knjige "Skandalon u oblačićima" čitaoci se mogu upoznati sa osnovama stripa, a u drugom dijelu predstavljene su mogućnosti njegove upotrebe u školama - strip kao nastavni medij, stripovna metoda u nastavi, skandalonski karakter stripa, didaktičko - metodičke kvalitete stripa, oblici stripovne metode u nastavi...

Jedan od recenzenata knjige, profesor Besim Spahić oduševljen je Cerićevim radom i smatra da on i njegova knjiga potvrđuju staro sufijsko pravilo:

1. Dobar je učitelj jer dobro poznaje svoju materiju, ali to je samo 33,3% njegovog kvaliteta.
2. Osim što dobro poznaje materiju, učitelj je dobar zato što to dobro prenosi riječju i slikom, odnosno drugim vizualnim sredstvima. No, to je tek 66,6% njegove valjanosti.
3. Pored toga što dobro zna materiju i što to zna dobro riječju i slikom prenijeti/demonstrirati učenicima, učitelj zna na pravi način omiliti materiju i disciplinu kod učenika. On mora biti i vrstan promotor svoje struke, koristeći sva učenicima zanimljiva i dopadljiva sredstva. Eh, to je onda 100% dobar učitelj!