EDUKATOR HARRIS COOPER : 5 RAZLOGA ZAŠTO UČITELJI NE BI TREBALI DAVATI ZADAĆE ĐACIMA U OSNOVNOJ ŠKOLI I KOJA JE ALTERNATIVA ZADAĆI

Nakon dvadeset i pet godina proučavanja i analiziranja zadaća, istraživanje Harrisa Coopera pokazuje jasan zaključak: zadaća uništava djecu u osnovnoj školi.
U svojoj knjizi The Battle over Homework: Common Ground for Administrators, Teachers, and Parents, ovaj guru detaljno opisuje vezu između zadaća i uspjeha na različitim akademskim nivoima. I dok je zadaća veoma korisna na nivou srednje škole, ta korisnost opada u višim razredima srednje škole i nikako i ne postoji u najnižim razredima osnovne škole.
Zašto učitelji ne bi trebali davati zadaće učenicima u osnovnoj školi?
Prema ovom istraživanju, postoji nekoliko razloga zašto učitelji ne bi trebali davati zadaću učenicima u osnovnoj školi:

1. Zadaća može imati nepovoljan uticaj na dječiji stav prema školi. Djeca koja tek kreću u školu imaju toliko godina školovanja ispred sebe. Posljednje što bi učitelji trebalo da rade jeste okretati ih protiv škole. Djeca bi se trebala zabavljati dok uče nove stvari.

2. Davanje zadaće prerano može dugoročno naškoditi ličnim vezama. Iako je zadaća navodno jedan od načina na koji se može ojačati veza između roditelja i djece i na koji se roditelji mogu uključiti u obrazovanje svoje djece, kod djece u osnovnoj školi efekat može biti baš suprotan. U tom dobu roditelji moraju djecu podsjećati na zadaću. Nakon dugog dana u školi, bilo šta što u sebi sadrži riječ „rad“ nije baš ono što djeca žele da rade prije odlaska u krevet. Zato se često dešavaju gorke bitke koje nerijetko postanu svakodnevnica i onda kada zadaća postane korisna.

3. Zadaća daje lažni osjećaj odgovornosti. Oni koji podržavaju zadaće reći će da svakodnevne zadaće djecu uče odgovornosti, ali to je tačno samo u kasnijem dobu. Kad roditelji moraju svaku noć podsjećati djecu na zadaću, ta svrha se u potpunosti gubi.

4. Zbog zadaće djeca imaju manje vremena da budu djeca. Sudeći po informacijama koje je prikupila organizacija Open Colleges i predstavila u članku The Tyranny of Homework: 20 Reasons Why You Shouldn’t Assign Homework Over The Holidays, mnoga djeca ne vježbaju dovoljno. Svi učenici, pogotovo oni mlađi, trebali bi uvečer i tokom praznika i odmora raditi više fizičkih aktivnosti, igrati se vani i učestvovati u raznim sportovima. I roditelji i učitelji trebaju djecu ohrabrivati da se bave tim aktivnostima češće. 

5. Djeci treba odmor da bi bili produktivni u školi. još jedan problem kod zadaće u osnovnoj školi jeste to što zbog zadaće djeca nerijetko ne uspijevaju odspavati dovoljno. Djeci je u prosjeku potrebno deset sati sna dnevno. Da bi djeca sljedeći dan u školi dala svoj maksimum, potreban im je dobar odmor.

Koja je alternativa zadaći?

Roditelji i učitelji mogu raditi mnoge stvari kako bi motivirali svoju djecu i ohrabrili ih da uče više:

Ohrabrujte čitanje iz zabave. Prema istraživanjima na nivou osnovne škole čitanje je mnogo korisnije od zadaća. Roditelji i učitelji mogu ustanoviti koje teme su djeci interesantne i potom poticati djecu da sama čitaju ili im oni mogu čitati dok ih djeca slušaju. Iako personalizacija ove aktivnosti zahtijeva mnogo više truda od obične, homogene zadaće, rezultati će biti primjetni.

Učite ih odgovornosti kroz dnevna zaduženja. Umjesto da se oslanjate na zadaće kod razvijanja osjećaja odgovornosti kod vaše djece, postoje mnoge svakodnevne navike kojima ih možete podučiti a kroz koje će djeca naučiti biti odgovorna. Neke od tih navika uključuju buđenje i spremanje ujutro, pospremanje kreveta, pomoć u kućnim poslovima ili čak briga za kućnog ljubimca.

Učite ih da su oni uvijek ti koji uče. Djeca u osnovnoj školi neprestano uče i kada se roditelji i učitelji postaraju za to da djeca razumiju taj koncept zadaća kao vid učenja još više gubi na važnosti.

Odvedite ih u muzej. Mnogo toga se može nauiti na naučnoj ili umjetničkoj izložbi. Što je još važnije, znanje i iskustvo prikupljeno na ovaj način ne može se naučiti ni na koji drugi način. Roditelji se mogu raspitati o predstojećim izložbama ili aktivnostima za koje bi djeca mogla biti zainteresovana