PIAGETOV KOGNITIVNI RAZVOJ DJETETA I PONAŠANJA KOJA GA PRATE

Pravo je zadovoljstvo svakom roditelju gledati kako njihovo malo čudo svakim danom sve više raste i razvija se. Nebrojeno se puta iznenadimo kako se to malo biće, još prije samo nekoliko mjeseci mučilo s nekim osnovnim radnjama, a danas je u tome pravi profesionalac.

Što se tu tačno dešava? Kako to da smo se jučer svim silama trudili da čujemo od njega tu čarobnu riječ "mama ,"tata", a danas već koristi riječi za koje nismo niti znali da postoje? Na to pitanje ne možemo odgovoriti a da ne spomenemo švicarskog psihologa Jean Piageta koji je posvetio većinu svog života odgovarajući na ovakva pitanja.

Prema Piagetu, djeca prolaze kroz četiri faze kognitivnog razvoja. U svakoj fazi dolazi do ključnih pomaka koji mijenjaju način na koji djeca uspostavljaju kontakt sa svojom okolinom i način na koji doživljavaju svijet oko sebe. Piaget je smatrao da su djeca kao „mali znanstvenici“ koji aktivno pokušavaju istražiti i shvatiti svijet oko sebe.

I što to tačno možemo očekivati od svog djeteta kako raste i razvija se?

1) Senzomotorna faza (od 0 do 2 godine)

Karakterizirana je munjevitim motoričkim i kognitivnim razvojem. Nakon što
je novorođenče napustilo sigurnost majčinog trbuha, odjednom se našlo na nekom čudnom i nepoznatom mjestu koje zovemo svijet. Znatiželjna kakva je, beba počinje istraživati i eksperimentirati s tom nepoznatom okolinom. U ovoj fazi, beba se prvenstveno oslanja na svoja čula, učeći pomoću dodira, sisanja, njuha, sluha i vida. Zato je važno našeg malog istraživača stimulirati sa što više različitih podražaja poput različitih tekstura koje može opipati, različitih boja, zvukova, zagrljaja i dodira.

2) Predoperacionalna faza (od 2 – 7 godine)

Karakterizirana je značajnim razvojem govora. Sigurno ste se našli u situaciji kada ste pomislili „E da bar djeca dolaze sa gumbom UKLJUČI/ISKLJUČI“ zbog silne količine pitanja s kojima vas počinju zasipati.

Koliko god to zna biti zamorno nakon dugog i teškog dana, za vaše dijete je to postalo primarni i najbrži način učenja i saznavanja novih informacija. Ipak, u ovoj fazi djeca su još u mogućnosti razmišljati i shvaćati jedino na doslovan način. Zato im trebamo odgovoriti na pitanja (koja nam se ponekad čine kao teža od najtežeg testa koji smo ikada rješavali) što jednostavnije i konkretnije, ali se ne uzrujavati ako nas ne shvate. To će se „kuhati“ u njihovim glavicama i s vremenom će shvatiti smisao vaših riječi.

Još jedna važna karakteristika ove faze je egocentrični pogled na svijet; dijete teško može sagledati stvari iz perspektive drugih ljudi. Isto tako, možete očekivati testiranje vaših granica, buntovnost i svima omiljene tantrume u krivo vrijeme na krivom mjestu. Ali, ne brinite, sve ovo je normalno i proći će s vremenom.

U ovoj fazi dolazi i do razvoja simboličkog učenja, kada djeca počinju koristiti riječi i slike u svrhu opisivanja stvari iz okoline. Zato je pričanje priča i listanje slikovnica odličan način učenja novih koncepta.. Važno je i napomenuti da je mozak u ovoj fazi biološki predisponiran da funkcionira kao ogromna spužva – upija sve na što naiđe. Zato nema boljeg perioda da dijete počne usvajati nova znanja i vještine i počne učiti novi jezik.


3) Faza konkretnih operacija (od 7 do 12 godina)

Ovu fazu karakterizira razvoj logike, odnosno razmišljanje od
specifičnog prema općem metodom indukcije. Također, djeca počinju shvaćati da su njihova razmišljanja svojstvena samo njima i da drugi ljudi ne moraju dijeliti njihova mišljenja, osjećaje i misli. Dok je u predoperacionalnoj fazi dobro poticati dijete na eksperimentiranje i okušavanje u što više područja, u fazi konkretnih operacija je dobro poticati dijete da se „specijalizira“ u aktivnostima u kojima uživa. Samo pripazite da ne inzistirate na aktivnostima u kojima biste vi htjeli da vaše dijete sudjeluje a ono ne dijeli vaš entuzijazam (npr. vi silno želite da vaše dijete svira violinu a njemu je muka i pri samoj pomisli na nju) kako ne biste proizveli kontraefekt i dugoročno napravili više štete nego koristi.

4) Faza formalnih operacija (od 12 godina nadalje)

U ovoj fazi adolescent, ili mlađa odrasla osoba (više nije dijete koliko god mi željeli suprotno) usvaja apstraktne načine razmišljanja i u mogućnosti je procesirati hipotetske situacije i probleme. Adolescenti su u mogućnosti sistematski planirati buduće događaje i uzimati u obzir moguće alternative. Isto tako, u mogućnosti su sagledati problem s više stajališta i doći do višestrukih rješenja te počinju koristiti naučne koncepte pri razmišljanju o svijetu oko sebe. Tek kada imate adolescenta u svojoj blizini, shvatite koliko ste ostarili. Ali to je zato što su adolescenti na vrhuncu brzine kognitivnog procesiranja te se ne trebamo niti pokušavati uspoređivati s njima u brzini rješavanja nekih zadataka.

Ova faza predstavlja i završni ispit roditeljstva za svakog roditelja. Adolescenti postaju buntovni, prkosni, nestašni i manipulativni. To uglavnom proizlazi iz njihove potrebe za dolaskom do odgovora na pitanja koja ih muče.


Priredila: Azra Pandur
Izvor: stemlittleexplorels.com