IDEALNE METODE ZA LAKŠE PAMĆENJE ŠKOLSKOG GRADIVAFizička aktivnost:  dokazano je da fizička aktivnost utiče na pamćenje. Potičite djecu da se aktiviraju. Nekad će i desetominutna vježba biti djelotvorna.


Lakše je zapamtiti nešto ako to povežete sa informacijom koja je već pohranjena u sjećanju. Na primjer, ako želite naučiti djecu da zapamte kako napisati neku riječ, onda probajte povezati tu riječ s drugom sličnom riječi koju već poznaju, npr. "moć/noć", "krava/trava" i slično.


Pomozite im da se nauče fokusirati. Jedna od stvari koje ometaju djecu u razmišljanju o novim informacijama je rastresenost, koja na neki način stvara "buku" u memoriji. Učite svoju djecu da ne rade više stvari istovremeno. Ako uče nove riječi (na primjer iz nekog stranog jezika) onda je jako bitno da rade samo to, odnosno da im u tom trenutku ništa drugo ne odvlači pažnju.

Pamćenje je poput mišića, stoga ga je potrebno stalno vježbati. Čitanje, neke analitičke igre, razne slagalice, igre sa kartama i razne pitalice će znatno poboljšati pamćenje.

Pomozite djeci da pronađu najbolje vrijeme za učenje. Neka djeca bolje uče ujutro, pa ako im je potrebno da zapamte nešto zahtjevno onda ih probudite pola sata ranije. Neka djeca bolje razmišljaju navečer, stoga pokušajte organizovati vrijeme za učenje tada.

Otkrijte način na koji vaše dijete najbolje komunicira. Na primjer ako je vaše dijete vizuelni tip, pobrinite se da koristite boje i slike. Ako vaše dijete voli slušati, onda razgovarajte o onome što je bitno da zapamti. 

Svako dijete ima svoj način učenja. Nema smisla nametati djetetu vašu metodu učenja jer to vrlo vjerovatno može biti potpuno suprotno stilu vašeg djeteta.
Podijelite gradivo u segmente. Ako dijete treba zapamtiti tekst pjesme, pokušajte pjesmu razbiti na dijelove ili stihove, i vježbajte najteži dio prvi.
Naučite dijete da napravi listu zadataka.

 Objasnite mu da ako nešto ne želi zaboraviti, onda to treba zapisati.