RODITELJSKA KUĆA PEDIJATRIJSKE KLINIKE KCUS-A OSVOJILA PRESTIŽNU NAGRADU

U konkurenciji sedamdesetak građevinskih projekata iz cijelog svijeta, Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike KCUS-a osvojila je prestižnu nagradu.

Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dobitnica je međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX.

Ova nagrada se već skoro trideset godine dodjeljuje najuspješnijim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje.

Roditeljska kuća osvojila je drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine, a kao predstavnica Bosne i Hercegovine, odabrana je od strane Odbora nacionalne Graditeljske nagrade.

Članovi Odbora su: doc. dr. Gordana Broćeta, prodekan za naučno-istraživački rad Arhitektonsko-građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr. sc. Ivo Čolak, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te poznati arhitekt Hasan Čemalović.

Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike KCUS-a namijenjena je besplatnom smještaju djece oboljele od malignih oboljenja i njihovih roditelja, koji dolaze s područja izvan Kantona Sarajevo.

U njoj se provodi i stručna psihosocijalna pomoć i podrška djeci i roditeljima, s ciljem prevencije i prevazilaženja psiholoških problema i poremećaja.

Ona predstavlja drugi dom oboljeloj djeci i njihovim obiteljima, nudi im obiteljsku atmosferu i omogućava druženje s drugom djecom.

Arhitektonsko rješenje projekta je djelo Emira Salkića iz studija Normal arhitektura iz Sarajeva.

Projekt konstrukcije izvela je kompanija Euroengineer, takođe iz Sarajeva, a izvođač radova je kompanija Džena iz Gradačca.


Kuća za roditelje djece oboljele od raka ima površinu 666 kvadratnih metara, suteren, prizemlje i tri sprata. U njoj ima deset apartmana, multifunkcionalna prostorija s igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, multifunkcionalna sala te prostorije Udruženja.

Svojim međunarodnim izdanjem Graditeljske nagrade CEMEX potiče i nagrađuje talente u arhitekturi i graditeljstvu, razvija globalnu kulturu inovacije i kreativnosti, te potiče gradnju visoke održivosti upotrebom novih betonskih tehnologija.