POZNATI PEDIJATAR : "DJECI NISU POTREBNE IGRAČKE I LIJEKOVI, VEĆ RODITELJI"

Jevgenij Komarovski, doktor medicinskih nauka, televizijski voditelj i autor mnogih knjiga o njezi djece, dao je intervju o borbi protiv alergija, jačanju imuniteta i o tome da li dijete treba zasipati poklonima
Poznat je na ovim prostorima čitateljima, on na jednostavan način govori o odgoju djece.

Kako sistemno jačati imunitet djece?
Ljudi uopće, pa i djeca konkretno, imaju sposobnost adaptacije na vremenske uvjete. Promjena klime može ozbiljno djelovati na budućnost ljudske civilizacije, ali je značajno preuveličan utjecaj ovih promjena na zdravlje jednog, konkretnog djeteta.

Život savremene porodice danas se veoma razlikuje od onoga što je bilo uobičajeno prije 20 ili 30 godina. Sve je drugačije: od njege djece, do kućne tehnike, klima-uređaja, hrane, ali i vremena provedenog na svježem zraku, pa i kvaliteta samog zraka, sporta i rekreacije u dječijim ustanovama, i predškolskim, i školskim.

Posebno pitanje je današnja medicinska etika. Parola agresivnih farmakologa glasi: nema zdravih, postoje samo oni koji nisu dovoljno temeljito pregledani. Za svaki, pa i najmanji problem, farmaceutske tvrtke su smislile lijek. Još jedan bitan faktor su kompjuteri koji ozbiljno utječu na savremeni odgoj i komunikaciju djece i roditelja. Sve ovo navodim kako bih skrenuo pažnju na to da su roditelji skloni razmatraju klimatske faktore kao opravdanje za vlastite pogreške i lijenost, jer se zdravlje i imunitet djeteta najprije formiraju načinom života. A mama i tata su ti koji oblikuju način života djeteta.

Kada roditelji ne mogu procijeniti što je dobro ili loše za njihovo dijete, kada ne znaju organizirati pravilnu njegu, odnosno režim prehrane, vježbanja, šetanja, kupanja, ukazivanja osnovne medicinske pomoći pri čestim dječijim bolestima – sve to dovodi do toga da se roditelji “u horu" pozivaju na lošu klimu, zagađen zrak, neorganizovanu državu, loše liječnike itd.

Još jedna tipična zabluda jeste to što je većina odraslih uvjerena da postoji lijek koji na čudotvoran način može utjecati na jačanje imuniteta kod djece. Takvi lijekovi zapravo ne postoje, a ono što je na rafovima u brojnim ljekarnama – to su sve “šarene laži”. Upotreba tih preparata služi samo da roditelji mogu “lupiti recku” da su učinili nešto dobro za svoje dijete. Drugi cilj prodavanja takvih lijekova jeste da se napune džepovi proizvođačima.

Ako želite da vaše dijete ne boluje, ako želite da se ono brzo i lako adaptira na životne uvjete i okolnosti koji se jako brzo mijenjaju, onda čitajte, interesirajte se. A prije svega toga ne dozvolite da dijete bude pretoplo odjeveno, nemojte ga previše hraniti, stimulirajte svakodnevnu tjelovježbu i nemojte dijete držati u “sterilnim” uvjetima. Sa djecom provodite više vremena na svježem zraku i nemojte davati djeci “čarobne” tablete za jačanje imuniteta. Prije svega, djeci su potrebni mama i tata.

I još nekoliko riječi o alergijama koje su sve aktuelnije: ni ovdje ne bi trebalo kriviti isključivo klimu. Ponovit da djecu ne treba previše utopljavati i previše hraniti.

Trebalo bi izbjegavati “idealno sterilne” uvjete, davanje nepotrebnih lijekova, kao i prekomjernu upotrebu kućne hemije. Vrlo je važno kontrolirati kvalitetu zraka u prostoriji, posebno tamo gdje spavaju djeca. Jer glavni faktor koji izaziva pojavu respiratornih alergija jeste topao i suh zrak pun prašine.

U zemljama Balkana je sve više djece koja objektivno imaju potrebu za logopedom. Šta činiti po tom pitanju?

Djeci nisu potrebi logopedi, već roditelji i drugi članovi porodice s kojima bi djeca mnogo razgovarala.

Čitavo čovječanstvo, posebno njegov najciviliziraniji dio, sada se susreće s vrlo ozbiljnim problemom – djeca sve češće slušaju televizor nego mamu i tatu i češće komuniciraju s gedžetima nego sa živim ljudima.

Ali najstrašnije je to što je djeci zaista interesantnije i zabavnije provoditi vrijeme s pametnim telefonom ili kompjuterom nego s mamom i tatom.