ZAŠTO IZUČAVATI POZITIVNU PSIHOLOGIJU U OSNOVNIM ŠKOLAMA?

Škola Geenlong Grammar School primjer je kako i najviši standardi (da, često rezervirani za najprivilegiranije), uvijek mogu dati još i više.
Škola se nalazi „Down Under“ u dalekoj Australiji.

Posebna je po tome jer provodi nauku pozitivne psihologije i najbolje metode p kako bi svojim učenicima pružila tzv. pozitivno obrazovanje. Princip pozitivnog obrazovanja zasniva se na principima i metodama koje podupiru pojedince, školu, ali i zajednicu da procvjeta – tj. da se osjeća dobro, čineći dobro qq(‘feeling good and doing good’).

Geelong Grammar School osnovana je daleke 1855.,smještena na sjevernim rubovima Geelong-a, u australskoj Victoriji, prostire se preko čak četiri kampusa: Corio, Bostock House, Toorak Campus i Timbertop.

Timbertop kampus ima posebnu priču. Rezerviran je za stariju djecu i one koji mogu platiti školarinu od 35,000 australskih dolara (otprilike 185.000 kuna na godinu), smješten je u zabačenoj dolini Alpi Viktorije. Internatski program vikendom odvija se u prirodi, a uključuje planinarenje, rafting, skijanje, kampiranje i veslanje u kanuu.

Preko sedmice učenici se bave klasičnom nastavom i predmetima poput matematike, engleskog, znanosti i ostalog. Iako izloženi mnogobrojnim izazovima – intelektualnim, fizičkim i emocionalnim, zajedno razvijaju kvalitete i samopouzdanje koje im pomaže prebroditi prepreke i razviti mnogobrojne vještine.

Grijanje je na cijelom kampusu Timbertop na drva. Ukoliko učenici ne sakupe i pripreme dovoljno drva, nema ni grijanja ni tople vode u dugim zimskim mjesecima. Lekcija koja se brzo nauči.
Među bivšim učenicima nalaze se pazite sad: Princ Charles (koji je pohađao Timbertop i navodno mu je u lijepom sjećanju), Rupert Murdoch, Sultan Mizan Zainal Abidin, Sultan Terengganu (kralj Malezije) i Kerry Packera (najbogatiji građanin Australije u vrijeme njegove smrti).

Kako smo naveli Geelong Grammar School  posebna je po provođenju znanosti pozitivne psihologije i najbolje metode učenja kako bi svojim učenicima pružila tzv. pozitivno obrazovanje.  Jedan od začetnika znanosti pozitivne psihologije
Martin Selingman sam je pomogao implementirati načela ovog pristupa baš u ovu školu.

Tako su vježbe poput ‘3 stvari za koje danas mogu reći hvala’ dio programa od prvih razreda. Ukratko, pozitivno obrazovanje fokusira se na vještine koje će djeci pomoći da kvalitetno grade međusobne odnose i pozitivne osjećaje, povećaju otpornost i usredotočenost, ali i da potaknu zdrav način života.

Pozitivno obrazovanje priprema ih da pronađu svoj životni poziv i svrhu, ono ih ukratko uči kako da žive ispunjen i sretan život.