}); ISTRAŽIVANJA : AMERIKA - NAJGORE MJESTO NA PLANETI ZA ODGAJATI DJECU?

ISTRAŽIVANJA : AMERIKA - NAJGORE MJESTO NA PLANETI ZA ODGAJATI DJECU?

Expert Market napravio je veliko istraživanje o tome koje zemlje pružaju najbolje uslove za odgoj djece i razvoj karijere, odnosno u kojima od njih su te dvije komponente najbolje, a u kojima najlošije izbalansirane.

Rezultati su iznenađujući. Naime, ispada da se polako raspada teza o 'američkom snu' jer se pokazalo u ovoj anketi da je SAD najgore mjesto za odgajanje djece zaposlenih roditelja.

Expert Market je u računicu uzeo radne sate roditelja na nivou godina, broj plaćenih dana bolovanja, porodiljski dopust za majke i za očeve.

Analizirano je 37 zemalja, a ispostavilo se da su raj za zaposlene roditelje Finska i Estonija. One daju 85 sedmica porodiljskog dopusta i to s punom platom.

U TOP 10 savršenih zemalja za odgoj djece su Finska, Estonija, Austrija, Francuska, Njemačka, Švedska, Japan i Norveška (jedine dvije koje nisu članice EU-a), Luksemburg i Slovačka.

Sjedinjene Američke Države pokazale su se najgorom opcijom. Poslodavci u SAD-u uopće ne moraju plaćati odsutstvo roditelja (zbog bolovanja ili drugih roditeljskih problema). Među najgorima su i Meksiko, Kostarika, Kanada, Čile, Izrael, Turska, Irska, Novi Zeland i Švicarska.