MATIČNE ĆELIJE KOJE MOGU SPASITI ZDRAVLJE NALAZE SE I U MLIJEČNIM ZUBIMA

Naučna istraživanja danas daju drugu priliku za djecu čije matične stanice iz pupčane vrpce nisu kriogenetski sačuvane. Danas se matične stanice mogu dobiti i iz mliječnih zubi koji se u dobi od 5 ili 6 godina mijenjaju s trajnima. Ove stanice su danas dio eksperimentalnih istraživanja regenerativne medicine.

Svrha ovog postupka je sakupljanje i kriogeno očuvanje vrijednog biološkog izvora iz matičnih stanica koje se nisu sakupile kod djece za vrijeme poroda ili ako su već iskorištene za liječenje.

Postupak također uzima u obzir odrasle osobe koje žele koristiti svoje umnjake kao izvor sakupljanja, obrade i kriogenog očuvanja matičnih stanica koje bi se koristile u svrhu liječenja. Također se i zubi izvađeni u ortodontske svrhe mogu koristiti za izolaciju matičnih stanica.

Istraživanjem je 2003. godine upravljao tim stručnjaka s odjela Nacionalnog zavoda za zdravstvo (National Institute for Health) u SAD-u, dajući tako priliku roditeljima koji su propustili mogućnost spremanja matičnih stanica svog djeteta za vrijeme poroda. Sada oni mogu zatražiti očuvanje ovog vrijednog materijala koji se može naći u mliječnim stanicama.

Vrste matičnih stanica koje se mogu pronaći u zubnoj pulpi

Unutar mliječnih zubi se nalazi zubna pulpa koja je bogata matičnim stanicama. Otkriće ovih stanica otvara cijelo novo polje istraživanja koje otkriva mogućnosti njihovog korištenja u svrhu liječenja u bliskoj budućnosti, paralelno ili u skladu s mliječnim stanicama iz krvi pupkovine.

Pulpa mliječnih zubi sadrži:

Odontoblaste – stanice koje stvaraju pulpu i dentinu zuba

Mezenhimalne matične stanice – koje se mogu implantirati u bilo koji organ ili tkivo i ojačati njegovu obranu i regenerativnu funkciju

Endotelne stanice i također migrirajuće krvne stanice

Danas je opće prihvaćeno da matične stanice dobivene iz mliječnih zubi mogu u bliskoj budućnosti imati kliničke primjene slične onima matičnih stanica iz koštane srži i iz krvi pupkovine.

Bolesti koje bi se trebale liječiti zubnom pulpom jesu:

Zubne bolesti:

Regeneracija pulpe
Razvoj potpuno novih živih zuba
Regeneracija zuba uz popravak karijesa
Regeneracija tkiva:

Poboljšanje kardioloških funkcija nakon srčanog udara implantacijom matičnih stanica u pogođeno područje
Liječenje neurodegenerativnih bolesti
Osteoartritis, regeneracija hrskavice i tankog sloja vezivnog tkiva
Liječenje lomova kostiju
Korištenje kao transplatanata u maksilofacionalnoj kirurgiji defektnih čeljusti ili kostiju.


Uredila: Azra Pandur