BAJKA' ALISA U ZEMLJI ČUDA' NA JAPANSKI NAČIN


Na putu prema njihovoj novoj kući na selu, mlada Chihiro i njeni roditelji nailaze na tunel koji vodi u čudan napušteni grad. Roditelji otkrivaju restoran pun primamljive hrane i odmah se bace na jelo dok djevojčica nastavlja istraživati. No kad padne noć grad postaje pun duhova i goblina. Chihiro nalazi svoje roditelje pretvorene u svinje, a put natrag je nemoguć. Ona mora pronaći način kako da roditelje ponovno pretvori u ljude i izbavi se iz začaranog grada…Avanture male Chihiro jedno je od rijetkih anime ostvarenja Hayaoa Miyazakija koja su dočekala premijeru na Zapadu nedugo nakon premijere u svojoj domovini, Japanu, gdje je film na kino blagajnama postigao rekordne rezultate. Kritičari su hvalili pomalo neobičnu i bizarnu priču koja je puna referenci na bajku Alisa u zemlji čudesa, upravo zbog ugođaja koji je uobličen u jedan bajkoviti san. Miyazakijeva mašta je utkana u sve dijelove filma, počevši od same priče pa sve do čudnovatih likova neobičnog izgleda uz veliko bogatstvo boja. Osim vizualne ljepote, film će vas osvojiti humorom, zanimljivim likovima i neobičnim situacijama.

RAZGOVOR I IGRA PRIJE I NAKON FILMA
Prije samog gledanja filma s djetetom možete ukratko porazgovarati o animiranom filmu, animaciji i kakve animirane filmove je do sada gledao. Najavite kako je film koji ćete upravo gledati iz Japana te možete zajedno istražiti zanimljivosti o ovoj zemlji, pobliže upoznati japansku kulturu. Potom prokomentirajte sam naslov filma, što dijete očekuje, što misli kakve će avanture doživjeti mala Chihiro?

Nakon gledanja filma možete s djetetom razgovarati i o određenim filmskim obilježjima koja su vezana uz animaciju, zvuk i likove. Specifičnosti japanske animacije će dijete vjerojatno odmah uočiti, pa kroz razgovor možete zajednički doći do određenih obilježja anime animacije. 

Potaknite dijete da samo stvori svojeg “duha”, lika kojeg bi ono smjestilo u čudan i napušteni grad. Može ga nacrtati i pridati mu određena obilježja, kako bi on zvučao, kretao se, pričao, koje bi mu bile mane, a koje vrline i tako dalje. Zvukovi su u ovom filmu napravljeni kako bi bili što realističniji, a vi možete zajednički snimiti i pokušati replicirati zvukove iz filma poput koračanja, ispijanja nekog pića, jedenja i slično. Na taj način možete djetetu objasniti kako su ovakvi zvukovi doprinijeli atmosferi, ugođaju i “realističnosti” filma. Također, poslušajte muziku koju je za potrebe filma odsvirala japanska filharmonija.

Likovi u filmu su smješteni u dva različita svijeta, moderni Japan u kojem Chihiro živi sa svojim roditeljima i paralelan čudnovati svijet gdje upoznaje različita neobična bića. Ako je dijete čitalo Alisu u zemlji čudesa, ovdje možete porazgovarati o sličnostima te priče s filmom i po čemu su glavne junakinje slične i na koji način su kroz čudnovato putovanje naučile puno o sebi. Zatim porazgovarajte i o ostalim likovima, s kakvim su se izazovima susretali i na koji način su ih riješili? Ima li možda između njih i nekih od likova sličnosti, što bi oni učinili da se nađu u situaciji u kojoj se našla Chihiro. Na kraju se opet možete vratiti na razgovor o Japanu, o tome što su naučili o japanskoj kulturi iz ovog filma i potaknuti dijete na daljnje gledanje filmova japanske kinematografije.


Odabrala: Azra Pandur