MLADE MAME, IZBJEGNITE ISCRPLJENOST !

Ako se pred ženu stavi puno zahtjeva, čime ona ima više posla, a manje vremena za sebe, ona je u opasnosti od stanja potpune iscrpljenosti. Kako to izbjeći, pročitajte u tekstu prema knjizi 'Povezujuće roditeljstvo' Williama i Marthe Sears.



Novopečena majka koja se trudi da zadovolji sva očekivanja, i da bude slika i prilika takve superžene, na putu je katastrofe. Osjećaj umora je neizbježan kod roditelja beba i male djece i biće dana kada ćete se zapitati da li uopšte sposobni za majčinstvo.

Ono što vaša dijete najviše treba je sretna i odmorna majka, pa isprobajte sljedeće ideje:

Prošetajte: Pored dnevnih šetnji sa bebom u nosiljci, priuštite sebi povremeno i šetnje nasamo, dok se otac igra s bebom.

Uživajte u hobiju: Ako ste se prije bebe bavili nekim svojim posebnim hobijem koji je privremeno stavljen na čekanje, ponovo počnite da uživate u njemu.

Upišite se na neki kurs: Uživajte u nečemu što ste oduvijek željeli, a dijete za to vrijeme neka bude sa ocem.

Družite se: Povežite se s novopečenim majkama, uživajte u nedeljnim zajedničkim ručkovima s porodicom i prijateljicama.

Posvetite se duhovnosti: Česte kratke pauze za trenutak molitve pomoći će vam održati unutrašnji mir.

Ignorišite negativne savjetnike
Govoriće vam kako da budete dobar roditelj svome djetetu, a njihovo uporno isticanje da ono šta radite nije dobro može da potkopa vaše samopouzdanje. Nemojte razmišljati o njihovim savjetima ni trošiti energiju na prepiranje s njima. Zapamtite, vi ste najveći stručnjak za svoje dijete.

Uključite oca
Majke mogu svom suprugu pomoći tako da im jasno i smireno kažu kakve su njihove potrebe. Nemojte se vrtjeti oko njega kad nosi bebu. On mora sam da nauči kako bebu umiriti kad plače, a kako se s njom igrati kad je sretna. Vrijeme kada je otac sa djetetom vi iskoristite samo za sebe.

Odredite prioritete
Obavite samo najvažnije stvari tokom dana, a oko ostalog se nemojte nervirati. Beba je dobar je izgovor za reći ne obavezama van kuće. Recite ne i zahtjevima koje sami sebi postavljate.

Svaki dan odvojite vrijeme samo za sebe
Ne možete biti dobra majka ako ne vodite brigu o sopstvenim potrebama. Upamtite, kad se bavite sobom, vi se bavite djetetovom majkom, a to je važno kako biste osigurali da vaša beba dobije sve što joj treba.

Odustanite od težnje savršenstvu
Nemojte postavljati visoke ciljeve. Jednostavno nije moguće uraditi baš sve kako treba. Zato se opustite i jer niko nema takvu kontrolu nad svojim i porodičnim životom. Učinite najbolje što je moguće s potencijalima koji su vam na raspolaganju. To je sve što će vaše dijete ikada od vas očekivati.

Pripremila: Azra Pandur