DA LI JE POWERPOINT MRTAV?

DA LI JE POWERPOINT MRTAV?
Autor: Miro Pandur (urednik magazina PC školarac)
PechaKucha presentation

Transkript:
Dakle, današnje izlaganje posvetićemo temi koja zvuči vrlo interesantno na prvi pogled : Da li je PowerPoint mrtav?
I zašto uopće ova tema? Pa prije svega danas se nalazimo u jednoj internet stvarnosti koja sve više dokazuje i pokazuje da smo na neki način privoljeni da se adaptiramo digitalnoj tehnologiji i da koristimo razne alate kako bismo išli u korak s vremenom, a mnogi od tih alata zapravo su i velika pomoć u radu. Dakle, nekada je bilo tih alata malo i najčešće svaki početnik koji bi se susreo sa tim izborom došao bi do Microsoft office paketa u kojem se nalaze Word, Excel, PowerPoint itd. I to je bila abeceda koja se morala savladati. Naravno i danas Microsoft paket je vrlo preporučljiv i mogu reći da je to jedan vrlo profesionalni paket pomoću kojega možemo realizirati veliki broj naših ideja, tema itd.
Međutim, brzina promjene tehnologije dovela je do toga da jednostavno postoje praktičniji alati za koje ne treba veliko ulaganje truda niti je potrebno veliko predznanje na kompjuteru , što su veoma važni uslovi . Dakle ukoliko jedan nastavnik danas želi napraviti jednu prezentaciju može to uraditi na mnoštvo načina. Samo se postavlja pitanje koji je to način?
Ako se krene putem PowerPoint prezentacije doći će se do toga da , kad se suočimo sa činjenicom da treba napraviti PowerPoint prezentaciju prvo što se desi jeste da moramo napraviti neku temu , odabrati neki način prezentacije , pogledati kako su to uradile kolege , naći nešto slično itd. Međutim, iz iskustva znam, budući da se dugo bavim multimedijom da od ideje do realizacije često nije mali put. Desi se da imamo odličnu sliku možda imamo i odličnu temu, ali sve to uklopiti baš nije jednostavno. Nije jednostavno iz razloga što nije dovoljno staviti samo jednu sliku i neki tekst da bismo to nazvali prezentacijom. Zato što , ja mislim da je to jasno svima,da postoje neki zakoni dizajna koji se moraju poštovati da bi prezentacija izgledala korektno da bi privukla pažnju auditorija i da bi kao takva bila uspješna.
Međutim, u prkos tome mnogi se okušavaju u pravljenju PowerPoint prezentacija i dobijamo prezentacije koje u najmanju ruku uspavljuju auditorij ili ga potpuno demotivišu za bilo kakav rad.
Dakle prezentator koji je napravio nešto u PowerPoint-u ako nije dovoljno iskusan može napraviti totalnu katastrofu od jedne obične prezentacije, tako da možda je bolje uopće ne pokušavati napraviti prezentaciju ako niste sigurni da će to biti... ako to nije u neku ruku zanimljivo i privlačno i vizuelno itd.
Mi smo na sajtu PC školarac objavljivali u više navrata nekoliko osnova PowerPoint -a u kojima smo naglašavali neke osnovne greške koje amateri čine praveći PowerPoint prezentaciju , čineći je užasno dosadnom , koristeći razne fontove, ne primjerene slike u smislu rezolucije, podloge koje su drečave ili koje uopće ne odgovaraju tonu prezentacije itd. Dakle ima tu mnoštvo sitnih pravila kojih bi se trebalo pridržavati ako želim da ta PowerPoint prezentacija bude korektna.
Na pitanje da li je PowerPoint mrtav mogu odgovoriti sljedeće, PowerPoint nije mrtav u smislu da on više se ne treba koristiti ili da nije dovoljno dobar . Ne to je jedna odlična, profesionalna aplikacija ali u vremenu u kojem mi živimo očigledno je da su nam potrebni alati koji su efektniji brži za koji je ta krivulja učenja mnogo brža , mnogo oštrija u smislu brzine izrade jer se od današnjeg prosvjetnog radnika ne može očekivati da ulazi u dubine nekog programa da bi bio , ovaj, da bi napravio jednu prezentaciju itd. Iako je neosporno da praksom i radom na nekoj aplikaciji jendostavno postajete vještiji ulazite u njene detalje i vaša prezentacija postaje svakim danom bolja i bolja ako radite na njoj .
Zagovornik sam i toga da se ne koristi neki ogroman broj aplikacija nego da se koristi određeni broj koji se u praksi pokazao veoma efektan i kako sam već pomenuo na stranicama PC školarca i možete naći upravo akcentirane takve aplikacije koje su se pokazale u praksi kao veoma korisne.

Pogledaj više na: