KAKO ANTIVAKCINALNI POKRET DOPRINOSI DISKRIMINACIJI I NERAZUMIJEVANJU

Prije izvjesnog vremena, Sesame street je uveo novu lutku, djevojčicu Juliju, koja ima autizam. Julija se prvi put pojavila u epizodi emitovanoj u martu ove godine, premda inicijativa „Sesame street and Autism“ postoji već neko vrijeme i nova lutka je najavljena još 2015. Inicijativa je nastala zbog potrebe za inkluzijom djece kojoj je dijagnosticiran neki oblik autističnog spektra (AS). Naime, 1 od 68 djece u SAD ima neko stanje iz autističnog spektra i gotovo svaka škola i univerzitet imaju učenike i studente sa ovim stanjem. Međutim, dok je to česta i raširena dijagnoza, razumijevanje autizma i potreba osoba sa ovim stanjem nije. Studije ukazuje na to da postoji 5 puta veća vjerovatnoća da će ovu djecu vršnjaci maltretirati, a upravo je to ono što ne smijemo dozvoliti. Niti jedno dijete ne bi trebalo biti žrtva vršnjačkog nasilja ni po kojem osnovu. Sesame street i Julija se obraćaju djeci od 2 do 5 godine, ali i roditeljima, računajući na to da će oni sa djecom gledati ove TV emisije.

U epizodi u kojoj se Julija prvi put pojavljuje, Velika ptica pokušava pričati sa Julijom, međutim, ona ne obraća pažnju na njega, nego slika. Velika ptica se uvrijedi i rastuži što Julija neće da priča sa njim. Onda Velikoj ptici objasne da Julija ima autizam, da je drugačija i da se nekad koncentrira na ono što radi te joj treba ponoviti pitanje. Također, na kraju se ispostavlja da je Julija vanredno talentirana za slikanje. Pokazana su neka ponašanja tipična za osobe koje imaju stanje iz autističnog spektra te je pokazano kako se sa njima može komunicirati i koliko je u toj komunikaciji važno strpljenje.Međutim, dok su neki hvalili Sesame street i težnju da se promovira inkluzija autističnih osoba, neki su ovaj potez ocijenili vrlo negativno. Negativne kritike dolaze sa sajta Natural news, kojeg uređuje Mike Adams. Natural news je poznat po šarlatanstvu, izvrtanju činjenica, širenju pseudonaučnih i antinaučnih dezinformacija i teorijama zavjere. Ukratko, Natural news je „fake news“ sajt, koji koristi sličnost naziva sa Nature news, portalom renomiranog naučnog časopisa Nature, kako bi zvučao „naučnije“ ili kao samoprozvana „alternativa“ zvaničnoj nauci. Natural news je također model kojeg slijede i regionalni pseudonačni portali, poput Matrix i dnevno.hr, ali i mnogi pripadnici antiveks pokreta na socijalnim mrežama.

O Juliji i Sesame street, Mike Adams piše ovako: „Još jedan primjer apsolutnog mentalnog poremećaja modernog društva jeste to što je Sesame street predstavio autističnu lutku čije je ime Julija. Predstavljanje Julije u Sesame street je pokušaj 'normaliziranja' oštećenja nastalih vakcinacijom i prikazivanja žrtava vakcina kao sretne, 'nevjerovatne' djece“.

Priča iz 1998. o falsificiranoj studiji engleskog gastroenterologa Andrewa Wakefielda je jedan od najpoznatijih slučajeva naučnog nepoštenja, ali, premda veza između autizma i vakcine protiv morbila, rubeole i zaušnjaka nikada nije kredibilno potvrđena, sama priča je nastavila cirkulirati u medijima i na društvenim mrežama. Dobila je razmjere teorije zavjere, kao priča o tome kako industrija lijekova i vakcina te institucije kriju od građana podatke o štetnosti vakcina. Zapravo, ovaj mit je našao plodne tle zbog toga što je istorija pokazala slučajeve postojanja korupcije u ovim oblastima i sistemom pozitivne povratne sprege je nastavio jačati nepovjerenje u institucije.  Umjesto da ovaj rad, sa malim uzorkom, bez kontrolne grupe, sa lošom statistikom i spekulativnim zaključcima, rad u kojem je Wakefield na vrlo opskurne i neetične načine dolazio do uzoraka, bude zaboravljen, snimljen je antivekserski propagandni film „Vaxxed“,

Natural news i svi njegovi sljedbenici koriste vrlo opasnu kombinaciju pseudonauke i diskriminacije, vrijeđajući i ponižavajući osobe kojima je dijagnosticiran AS, kao i njihove roditelje. Antivekseri insistiraju na tome da su autistične osobe „oštećene“ i da vakcine izazivaju „oštećenje“, kao da su ljudska bića roba koja se može oštetiti. Umjesto inkluzije, povećavaju stepen netolerancije i stigmatizacije. Upravo ovaj vid stigmatizacije djece sa AS i njihovih roditelja zatvara krug nerazumijevanja i manipulacija: roditelji  često idu linijom manjeg otpora te, kako bi izbjegli osuđivanje i sami kažu kako je dijete dobilo ovo stanje nakon vakcinacije. To je, čini se, česta pojava u patrijarhalnim ruralnim sredinama, gdje postoji tendencija okrivljavanja žena za ovakva i druga stanja djece. Nažalost, ponekad i sami ljekari preuzimaju ovu terminologiju, čak i onda kada žele reći da ne postoji naučno dokazana veza autizma i vakcine protiv morbila, rubeole i zaušnjaka te se može čuti kako govore da nisu imali „slučajeve oštećenja“.

Antiveks pokret ne govori o tome kako su morbili jedna od najinfektivnijih bolesti te da infekcija virusom morbila može imate teške komplikacije, primjerice encefalitis. Dječiji književnik Roald Dahl, autor knjige Čarli i tvornica čokolade  napisao je 1998. godine otvoreno pismo u kojem upozorava roditelje širom svijeta da morbili nisu bezopasna „dječija bolest“.  U pismu opisuje kako je njegova djevojčica Olivia 1962. godine preminula od posljedica encefalitisa nakon infekcije morbilima, godinu dana prije nego je uvedena vakcina protiv morbila. Pismo je ujedino i poziv roditeljima da vakcinišu djecu. Jedna osoba zaražena morbilima može u prosjeku inficirati 12 do 18 drugih te stoga stepen procijepljenosti za morbile mora biti izuzetno visok, oko 95%, što je mnogo veći procenat nego za neke druge zarazne bolesti, primjerice, gripu, za koju je dovoljna procijepljenost od 40% da se spriječe katastrofalne epidemije.

Etiketiranje kako osoba sa AS, tako i osoba sa bilo kojim oblikom psihomotornih poteškoća kao „oštećenih“ nimalo ne doprinosi boljem razumijevanju i komunikaciji sa ovim ljudima. Šta znači oštetiti nešto? Oštetiti možete predmet, ali ljudi nisu "oštećeni", nisu objekti. Ovaj termin u ovom kontekstu ima u sebi nešto diskriminatorsko i bezobrazno jer omalovažava ljudsko biće, ukoliko ono nije „po standardima“. Antiveks pokret u svom segmentu odnosa prema autizmu ponižava ove ljude. Umjesto tolike borbe da se MPR vakcina izbaci, trebalo bi raditi više kampanja koje su usmjerene inkluziji i prihvatanju osoba sa autizmom/nekim oblikom iz autističnog spektra.