DJEVOJČICA PROSVJEDUJE ISPRED ŠVEDSKOG PARLAMENTA: "OVO RADIM, JER NIKO DRUGI NIŠTA NE PODUZIMA"

Greta Thunberg je 15-godišnja aktivistica koja je odlučila nakon historijski najvrućeg ljeta u Švedskoj, prosvjedovati ispred švedskog parlamenta ne bi li natjerala političare da poduzmu mjere protiv klimatskih promjena.

"Zašto da išta učim u školi kada učitelji ne obraćaju pažnju na činjenice. Ovo radim jer niko drugi ništa ne poduzima. Moja je moralna dužnost poduzeti sve što mogu", objašnjava djevojčica razloge svog štrajka.

Prosvjedovat će do 9. septembra, kada se u Švedskoj održavaju izbori u nadi da će skrenuti pozornost na klimatsku krizu i navesti vlast na promjene.

"Vrlo sam impresionirala s Gretinom hrabrošću i odlučnošću", izjavljuje zastupnica švedske 'Zelene' stranke, Janine Alm Ericson, a zanimljiva je i činjenica da je sada stranka za 6 posto više podržana u javnosti zbog Gretinog prosvjeda.

"Želim da političari postave pitanje klime kao prioritet, da se usredotoče na klimu i pristupe joj kao kritičnom pitanju", naglašava djevojčica.

Prosvjedu se između ostalih, pridružila i 45-godišnja art direktorica, Stella d'Ailly. "Osjećam se kao da umirem ako ne prosvjedujem. Švedske je možda dobro organizirana u recikliranju, na primjer, ali ne činimo ništa vezano za plastične boce i pakiranja. Trebamo drastičnu promjenu", zaključuje.


Unatoč prosvjedu, Gretin otac tvrdi da nije zanemarila školske obaveze, odnosno da je napisala puno zadaća, a i pročitala tri knjige."Greta nas je prisilila da promijenimo svoje živote", priča o svojoj kćeri njen otac Sante, "Nisam imao pojma o klimi. Počeli smo je istraživati i čitati knjige o njoj – i Greta ih je pročitala".

Na pitanje ljudi ne bi li se trebala nalaziti u školi, odlučno pokazuje na svoju torbu i odgovara "Ovdje su mi knjige, no kad malo bolje razmislim : Što propuštam? Što ću novo naučiti u školi? Činjenice više nisu važne, političari ne slušaju znanstvenike, zašto da onda ja učim?"

Djevojčica boluje od Aspergerova sindroma, koji je u prošlosti utjecao na njeno zdravlje. No, ona svoje stanje ne promatra kao invaliditet, već kao dar koji joj je pomogao prepoznati klimatsku krizu.

"Nije me briga što ću imati problema u školi sve dok vjerujem da i pojedinac može nešto učiniti", hrabro zaključuje Greta.

Izvor: The Guardian