ŠTA JE TERAPIJA IGROM?

Američka organizacija terapije igrom (APT) definira terapiju igrom  kao sistematično korištenje teoretskog modela da se uspostavi interpersonalni proces u kojem educirani terapeuti igrom koriste terapeutske snage igre da pomognu klijentima prevenirati ili razriješiti psihosocijalne teškoće te da postignu optimalan rast i razvoj.

Terapija igrom namijenjena je primarno za djecu u dobi od 3. do 12. godine starosti ali može se prilagoditi i za djecu mlađe dobi te za adolescente i odrasle osobe.

Terapija igrom može se koristiti  kada djeca imaju različite socioemocionalne probleme poput:
anksioznosti, depresije, poremećaja u ponašanju, problemi u ponašanju, ADHD, problemi u privrženosti, socijalne teškoće, poremećaj iz autističnog spektra;
ili imaju stresne životne okolnosti poput: traume, bolesti, brakorazvoda roditelja, gubitka bliske osobe ili životinje, žalovanje,  ovisnosti u porodici.

Koristeći igru umjesto razgovora, koristimo prirodno komunikacijsko sredstvo djeteta. Tako se u terapiji igrom igra koristi da dijete: proradi svoje osjećaje i probleme, nauči rješavati probleme, nauči se ponašati na socijalno prihvatljiv način, stekne potrebne vještine, osnaži privrženost i svoje odnose, te nauči samo-regulirati ponašanje.

Koje se tehnike i mediji koriste tokom terapije?
U terapiji igrom koriste se različiti mediji i tehnike poput: terapeutskog pričanja priča, kreativne vizualizacije, plesa, muzike, pokreta, dramatizacije, gline i plastelina, crtanja i slikanja, te pijeska. Korištenjem nestrukturiranih materijala poput pijeska i minijaturnih figura ljudi, životinja, drveća itd. omogućeno je da se djetetova mašta izrazi na onaj način na koji je djetetu važno u tom trenutku. Stvaranjem životnih situacija u pijesku dijete ima mogućnost da ponovo proživi to iskustvo, da stvori novi smisao i stekne osjećaj kontrole nad svojim svijetom u kojem često odrasli djeluju tako zastrašujuće i moćno.

Kolika je njena učinkovitost?
Prema istraživanju Organizacije terapije igrom Ujedinjenog kraljevstva (PTUK), čak je 70 posto djece pokazalo pozitivne promjene nakon tretmana ove vrste terapije. Takav podatak se može objasniti prirodom odnosa između terapeuta i djeteta koji se razvija i njeguje. Nema prosuđivanja, nema tačnog, niti krivog. Omogućavajući takvu atmosferu gdje su granice samo vezane uz sigurnost djeteta, terapeut omogućava djetetu da se slobodno izrazi bilo verbalno, fizički ili kroz igru.

Izaziva li terapija "otpuštanje" nekih konkretnih nakupljenih dječijih emocija?
Terapija igrom je namijenjena da dijete "otpusti“ nakupljene osjećaje ljutnje, straha, tuge, frustracije, ljubomore ili nekih drugih osjećaja koje u svom prirodnom okruženju nije imao prilike izraziti na način da pri tome ne povrijedi sebe ili druge.