RAZMIŠLJAJTE KAO GENIJ"Čak i ako niste genij, možete upotrebljavati iste strategije kao Aristotel i Einstein da iskoristite kreativnu snagu svog uma i bolje upravljate svojom budućnošću."
Sljedećih osam strategija vas potiču da mislite produktivno, radije nego reproduktivno, da biste stigli do rješenja problema. " Ove strategije su uobičajene u stilovima razmišljanja kreativnih genija s područja nauke, umjetnosti i industrije kroz cijelu historiju."

1. Gledajte na probleme na mnogo različitih načina, i pronađite nove perspektive koje niko drugi nije upotrijebio (ili ih nije reklamirao!)
Leonardo da Vinči je vjerovao da, želimo li doći do znanja o obliku problema, moramo najprije naučiti kako ga preoblikovati na mnogo različitih načina. Osjećao je da je prvi način na koji je gledao problem bio suviše pristran. Često se tako i sam problem rekonstruira i postaje neki novi problem.

2. Vizualizirajte!

Kad je Einstein razmišljao o nekom problemu, uvijek je osjećao potrebu da izrazi predmet problema na što je moguće više različitih načina, uključujući dijagrame. Vizualizirao je rješenja, i vjerovao je da riječi i brojevi kao takvi nisu igrali značajnu ulogu u njegovom procesu razmišljanja.

3. Stvarajte! 

Karakteristično svojstvo genija je plodnost.
Thomas Edison je posjedovao 1093 patenta. Zajamčio je plodnost dajući sebi i svojim pomoćnicima kvote ideja. U istraživanju obavljenu na 2036 naučnika kroz historiju, Dean Keith Simonton s University of California otkrio je da najcjenjeniji naučnici nisu stvarali samo velika djela, već i mnogo "loših". Oni se nisu bojali neuspjeha, ili da stvore nešto osrednje kako bi stigli do savršenstva.

4. Stvarajte nove kombinacije.

Kombinirajte i rekombinirajte ideje, slike i misli u različite kombinacije bez obzira kako neskladne ili neobične one bile.
Zakone nasljeđivanja na kojima se temelji moderna genetika postavio je austrijski redovnik Gregor Mendel, koji je kombinirao matematiku i biologiju stvorivši tako novu nauku.

5. Stvarajte odnose; povucite paralele izmedu različitih predmeta.

Da Vinči je forsirao vezu iznedu zvuka zvona i kamena što je pao u vodu. To mu je omogućilo da zaključi da zvuk putuje u valovima. Samuel Morse je izumio relejne stanice za telegrafske signale dok je promatrao relejne stanice za konje.

6. Razmišljajte u suprotnostima.

Fizičar Niels Bohr je vjerovao da, kada držite suprotnosti zajedno, tada privremeno zaustavljate svoje misli i vaš um se penje na novu razinu. Njegova sposobnost da zamisli svjetlost i kao česticu i kao val dovela je do njegove zamisli o načelu komplementarnosti. Privremeno zaustavljanje misli (logike) može dozvoliti vašem umu da stvori nov uzorak.

7. Razmišljajte metaforički.

Aristotel je smatrao da je metafora znak genija, i vjerovao je da je osoba, koja je sposobna zapaziti sličnosti izmedu dva odvojena područja egzistencije i medusobno ih povezati, posebno nadarena.

8. Pripremite se za slučajnosti.

Kad god pokušamo učiniti nešto i ne uspijemo, završimo radeći nešto drugo. To je prvo načelo kreativne nezgode. Neuspjeh može biti produktivan samo ako se ne fokusiramo na njega kao na neproduktivan rezultat. Umjesto toga: analizirajte proces, njegove sastavne dijelove i kako ih možete promijeniti da biste dobili drukčije rezultate. Nemojte se pitati "Zašto nisam uspio?", radije se pitajte "Šta sam učinio?"

Priredio PC Školarac Team
 Izvor:new horizons