ŠTA JE GRAFOMOTORIKA?

O njoj najčešće govorimo prije djetetova polaska u školu i tada govorimo o sposobnosti držanja olovke i pisanja, odnosno o motoričkoj sposobnosti pisanja slova. Većina djece usvojit će tehniku pisanja u prvom razredu, ali za usvajanje složene vještine kao što je pisanje, potrebne su određene sposobnosti:  fina motorika šakevizualna percepcijakoordinacija oko-ruka (okulomotorna koordinacija), te glasovna analiza i sinteza.
Razvoj grafomotorike i svih vještina koje ona obuhvaća, počinje u dobi od oko 18 mjeseci i traje do polaska u školu. Ali grafomotorika se, osim razvojem, može i uvježbati, zato je potrebno djetetu omogućiti aktivnosti koje mu u tome pomažu.
Razvoj motorike, vizualne percepcije i koordinacije oko-ruka u ranoj dobi
Da bi dijete kasnije moglo uspješno svladati vještinu pisanja, mora proći kompletan motorički razvoj koji započinje razvojem grube motorike: sjedenje, puzanje, hodanje, penjanje, trčanje, slaganje kocki, igre loptom....
Zatim se taj proces nastavlja razvojem fine motorike koja se odnosi na fine pokrete ruku i šaka: prvo hvatanje cijelom šakom, a zatim kažiprstom i palcem.
Za razvoj ovih vještina vrlo su važne igračke različitih oblika i konstrukcija, knjige, olovke, igračke na navijanje pomoću kojih dijete razvija vještine poput hvatanja, držanja i ispuštanja, prebacivanje iz ruke u ruku, slaganje kocki, puzzli ili drugih oblika, ubacivanje predmeta u posude s otvorima, te hvatanje sitnih predmeta palcem i kažiprstom.
Jako su važne i djetetove svakodnevne aktivnosti poput obuvanja, oblačenja, otkopčavanja i zakopčavanja dugmića, odlaganja jakne na vješalicu, samostalnog hranjenja, odmatanja bombona, vezivanja cipela, listanja knjige, brisanja pribora za jelo krpom i sl., koje se možda roditeljima čine nevažnima, međutim, uvelike pomažu djetetu u savladavanju vještina koje će na važnosti dobiti upravo prilikom polaska u školu.
U svakodnevnoj igri ili u obavljanju svakodnevnih aktivnosti važno je da dijete isproba svoje mogućnosti, što znači da mu odrasli pomažu samo u onome što ono samostalno ne može izvesti.

Razvoj grafomotorike kod djece

Preduslov za uspjeh je razvijena fina motorika ruku.
Dijete s godinu dana počinje uzimati olovku ili bojicu, drži je cijelom šakom i počinje šarati po papiru. Knjigu u to vrijeme lista tako da okreće nekoliko listova odjednom.
U dobi od dvije ili dvije i po godine već može listati knjigu tako da okreće list po list, a olovku počinje držati palcem, kažiprstom i srednjim prstom te može povlačiti okomite i vodoravne linije. Od treće do pete godine dijete olovku drži s tri prsta, a prilikom pisanja miče cijelu šaku.
S tri godine dijete može nacrtati krug, oko četvrte godine kvadrat, a s pet godina trokut.
S otprilike četiri i po godine, a najkasnije do šeste godine držanje olovke bi trebalo postati pravilno: dijete olovku drži vrhovima prstiju (kažiprsta, palca i srednjeg prsta) a prilikom pisanja pomiče samo prste. Ovakvo držanje omogućuje maksimalnu fleksibilnost i kontrolu pri pisanju što će djetetu kasnije omogućiti tečno i uredno pisanje.
U to vrijeme roditelji mogu početi upozoravati dijete na ispravno držanje olovke jer je mnogo lakše poučiti ga ispravnom držanju u početku učenja pisanja, nego kasnije ispravljati pogrešno naučeno.
Neka djeca vrlo rano počinju šarati, bojiti, crtati ili kopirati pisane znakove, dok druga ne pokazuju interes za aktivnosti olovkom. Ako dijete ne želi crtati i bojiti, nije dobro nasilno provoditi vježbe grafomotorike. Naravno da ne treba odustati od poticanja tih aktivnosti, ali mu se za početak mogu ponuditi zamjenske aktivnosti za razvoj grafomotorike kao što su:
- crtanje kažiprstom po pijesku ili brašnu
- oblikovanje raznih likova iz plastelina
- formiranje loptica od papira ili maramica
- slaganje puzzli ili kocki
- nizanje perli na konac
- prelijevanje vode u posudama
- trganje, rezanje, presavijanje i lijepljenje papira
- slikanje prstima, kredom, pastelama, kistom
S vremenom, pravilnom izmjenom aktivnosti koje mu se čine zabavnima i interesantnima, dijete će doći do faze kada mu držanje olovke i kontrola nad njom više neće predstavljati problem i tada će biti spremno i za druge grafomotoričke materijale, kao što su bojanke, pisanke, slovarice.
Vrlo je važno podržati djetetovu aktivnost i potaknuti dijete na samostalno istraživanje, dok kvaliteta konačnog uratka nije važna.
Pisanje slova
Da bi dijete uspješno svladalo vještinu pisanja slova potrebno je prije toga:
odrediti dominantnu ruku (ruku koju će koristiti za pisanje) - do pete godine dijete će pokazati sklonost korištenju jedne ruke u većini aktivnosti, pustite ga da samo odluči o tome u kojoj će ruci držati olovku i nemojte mu silom nametati korištenje desne ruke
svladati pravilno držanje olovke
držanje tijela u pravilnom položaju
imati vizualnu predodžbu zadatka
- savladati crtanje prepoznatljivih crteža
bojiti unutar zadanih okvira
precrtavati oblike (krug, kvadrat, trokut, romb)

Računalo i grafomotorika

 Danas su djeci na računalima i pametnim telefonima dostupne razne igre koje će pomoći u prepoznavanju slova i brojeva, pomoći u razvoju logike, memorije, vizualne percepcije i motorike.
No, uz niz prednosti, korištenje računala u ranoj dobi ima i svoje nedostatke. Jedan od tih nedostataka je smanjena potreba crtanja i pisanja rukom na podlozi, što djeci uskraćuje razvijanje punog potencijala šake i prstiju, odnosno fine motorike ruku.
Stoga, uz korištenje računala u nekim aktivnostima, djetetu svakako treba ponuditi i druge aktivnosti i igre. Također, potrebno je ograničiti djetetovo korištenje računala u dnevnoj aktivnosti te njegovu pažnju usmjeriti i na druge sadržaje te interakciju s drugom djecom ili odraslima.