GDJE NAJČEŠĆE GRIJEŠE RODITELJI TINEJDŽERARoditelji tinejdžera ponekad čine pogreške kojih i nisu svjesni. U ovom razdoblju djeca brzo rastu i sazrijevaju, a roditelji ponekad zaborave da stare metode više nisu djelotvorne. Kako rastu i mijenjaju se naša djeca, tako i naš odnos prema njima mora „rasti“ i prilagođavati se novim okolnostima.

Greške u pristupu tinejdžerima mogu imati dugoročne posljedice i čak narušiti odnos i izgrađeno povjerenje. Evo koje su najčešće greške kod roditeljskog pristupa adolescentima:

- Posjesti tinejdžera ispred sebe i održati lekciju iz života, ponašanja ili nečeg drugog neće biti djelotvorno. Pristup „ ja sam ti roditelj i autoritet, i onako je kako ja kažem“ potpuno je kontraproduktivan. Djeca u ovom dobu sebe ne smatraju djecom i odbijaju bilo kakvu vrstu prodike. Konstruktivan razgovor, razmjena mišljenja i gledišta, te pregovori su najbolji način da se tinejdžerima ukaže na problem, propust ili nedolično ponašanje. Razgovarajte sa svojim tinejdžerima kao sa sebi ravnim i iznenadit ćete se rezultatom.

- Postoje određena ponašanja koje mi često smatramo normalnim u tinejdžerskim godinama: spavanje do kasno ili propuštanje nastave. Mnogi roditelji imaju stav da je to jednostavno faza kroz koju djeca moraju proći. Ipak, na taj način im samo pokazujemo da je u redu zanemariti obaveze i odgovornosti. Roditelji trebaju reagovati na neodgovorno ponašanje jer će se u suprotnom takvo ponašanje zadržati i u odraslom dobu.

- Iznenadne, stroge i isključive kazne u ovom dobu nisu djelotvorne. Možda će se kaznom kratkoročno riješiti problem, ali dugoročno će se pojaviti prkos koji može rezultirati većim i ozbiljnijim problemom. Razgovarajte sa djetetom i dogovorite se o tome gdje su limiti. Zajedno definirajte posljedice i toga se držite. Na primjer, ako ste se dogovorili da vaš sin mora doći kući do 10 sati, odmah se dogovorite da će probijanje tog termina rezultirati zabranom sljedećeg izlaska. Ako unaprijed zna koja je posljedica, vjerovatno neće prekršiti dogovor. Dokazano je da je ovaj metod izuzetno djelotvoran.

- Uvijek postavite razumne ciljeve za vaše dijete. Očekivanja koja imate prema djetetu moraju uvijek biti u skladu sa njegovim sposobnostima i kvalitetama. Ako od djeteta koje ima poteškoće pri učenju očekujete odličan uspjeh, tada znajte da mu u tome morate pomoći tako što ćete unajmiti instruktore za određene predmete ili ga upisati na kurs. Čak i pored toga, očekivanja neka nikada ne budu maksimalna.

- Ne kritikujte djecu previše. Kritika i ukazivanje na negativne faktore može samo pogoršati situaciju. Umjesto toga prvo iznesite pozitivnu stranu priče, pa tek onda ukažite na propuste.

- Roditelji često jednostavno očekuju od djece da ne usvoje loše navike: da ne piju, ne puše i ne koriste narkotike. Prije nego izrazite takva očekivanja, uložite vrijeme i trud da biste podigli djeci svijest o opasnosti takvog ponašanja. Počnite na vrijeme, još dok su mali i ukazujte im povremeno koje se opasnosti kriju u ovisnostima. Dajte sve informacije, neka to ne bude tabu tema. Čvrsta svijest će učiniti mnogo više nego čvrsta zabrana.

- Nedostatak komunikacije često rezultira razvojem oštrog stava i nepoželjnog ponašanja djece. Stoga, dnevno komunikacije s tinejdžerima o svakodnevnim stvarima.

- Nepoželjno ponašanje djece, kao što je konzumiranje cigareta ili alkohola, često je kamuflirano dobrim ocjenama, osmjehom, poljupcem poslije škole… Roditelji tinejdžera ne smiju biti površni u ovom odnosu. Ukoliko vam je bilo šta sumnjivo, dobro istražite o čemu se radi.

- Pretjerano korištenje Interneta roditelji tinejdžera često shvaćaju kao neminovnost. Ipak, budite u toku. Dajte im prostora, ali pratite koje stranice posjećuju. Mnoštvo sadržaja koje nije prilagođeno djeci je dostupno na internetu svima. Razgovarajte o tome sa djetetom i uputite ga u opasnosti i zamke koje krije Internet. 

- I za kraj: Ne budite prestrogi ali imajte kontrolu. Budite iskreni i druželjubivi, ali zadržite autoritet. Pokažite ljubav i razumijevanje ali i odlučnost. Sretno!Izvor :roditeljstvo.com