DJECA KOJA UNOSE PREVIŠE ŠEĆERA RAZVIJAJU BOLESTI ALKOHOLIČARA


Liječnici su primijetili pojave bolesti jetre kod djece koja nikako nisu mogla biti u doticaju s alkoholom. Istraživanjima je pokazano kako su uzrok tih bolesti vještački šećeri u prekomjernim količinama.

Gazirana i ostala vještački zaslađena pića postali su "alkohol djetinstva".
Jedna limenka gaziranog pića sadrži čak devet kašičica šećera.
Također, žitarice u obliku pahuljica, koje su reklamirane kao izvrstan doručak za djecu, prepune su rafiniranog šećera i soli, a siromašne vlaknima.
Na Yale-u je ispitivano niz brandova pahuljica, a rezultati su pokazali da one imaju 85% više šećera, 65% manje hranjivih vlakana i 60% više soli od onih koje su namijenjene odraslima. Drugim riječima, ono što piše na pakiranjima pahuljica, ne odgovara vrijednostima koje su dobivene analizom sastojaka.
Ishrana s takvim ogromnim udjelom šećera stvara masne naslage oko jetre, a to je preteča nealkoholne bolesti masne jetre.

"Postoje dvije bolesti koje nismo nikada prije vidjeli kod djece: dijabetes tipa 2 i bolest 'masne jetre.' Prije 1980. god. ove bolesti su bile bolesti alkoholičara. Danas se kod 30 % djece manifestuje neki oblik masne jetre. I učestalost dijabetesa tipa 2 se sada približava učestalosti dijabetesa tipa 1 kod djece. Śećer i alkohol se u jetri probavljaju identično. Djeca ne konzumiraju alkoholna pića. Zbog toga ovo ima smisla, jer otkud dolazi sav taj alkohol? Iz fermentacije šećera. Jetra ne vodi računa odakle taj alkohol dolazi. I kada jetru opteretite šećerom ili alkoholom rezultat su iste bolesti. " izjavljuje doktor Robert Lustig.

Uredila:
Azra Pandur