ISTRAŽIVAČI SA HARVARDA: 6 STRATEGIJA ZA ODGAJANJE EMPATIČNOG DJETETA


Istraživači sa Univerziteta Harvard vjeruju da postoje određene strategije kako da uz roditeljsku pomoć djeca izrastu u ljude koje želite da budu.

Evo šest praktičnih savjeta:          1. Izlazite češće sa svojom djecom


Ovo je kao temelj svega. Provodite redovno vrijeme sa svojom djecom, pitajte ih otvoreno sve što vas o njima zanima, pitajte ih na koji način oni doživljvaju svijet oko sebe i pažljivo slušajte njihove odgovore. Ne samo da ćete naučiti sve one stvari koje vaše dijete čine posebnim i jedinstvenim, već ćete im takođe pokazati da je dobro pokazati interesovanje i zabrinutost za drugu osobu.


          2. Ako je nešto važno, recite naglas


Prema istraživačima “iako će većina roditelja reći da im je briga o djeci na prvom mjestu, mališani često toga nisu svjesni.” Zato vodite računa da neke bitne stvari izgovarate pred njima. Ako vam je nešto važno, budite u kontaktu sa učiteljima, nastavnicima, trenerima kako bi i oni bili upućeni.


          3. Podstičite svoju djecu


Ako vaše djete želi da iz nekog razloga odustane od sporta koji trenira ili od bilo koje druge aktivnosti, podstaknite ga da identifikuje izvor problema koji ga je na to naveo, i razmotrite situaciju zajedno. Tako ćete mu pomoći da shvati da odustajanje od nečega neće riješiti problem.


          4. Razvijte kod svoje djece osećaj zahvalnosti


Istraživanja pokazuju da su ljudi koji imaju naviku izražavanja zahvalnosti uglavnom darežljiviji, manje egoistični, milostivi, kao i da znaju da opraštaju. Zato je dobro da roditelji insistiraju na tome da se njihovi mališani međusobno pomažu i hvale tokom dana. A kada je u pitanju nagrađivanje “dobrog” ponašanja, naučnici preporučuju da roditelji hvale samo neobična djela dobrote.


          5. Saznajte koje su destruktivne emocije vašeg mališana


Pomozite djetetu da u riješavanju raznih konflikta prepoznaju različite negativne emocije - ljutnju, bijes, stid, zavist. Na taj način će ih lakše izbjeći, ukoliko umiju da ih prepoznaju. 


          6. Podstaknite empatiju kod svoje djece


Skoro sva djeca se saosećaju sa svojim malim krugom porodice i prijatelja, kažu istraživači. Trik je da se brinu o svima podjenako. To se može postići tako što ćete ih naučiti da budu pažljivi slušaoci, da se “stave u tuđe cipele”, kao i podsticanjem empatije kada slušaju neke vijesti na televiziji.


Pripremila: Azra Pandur