KAKO JE ŽENA IZLIJEČILA ZUB SVOM SINU BEZ POMOĆI STOMATOLOGA?     U oštroj suprotnosti trenutnoj konvencionalnoj“mudrosti”, Dr. Weston Price je pisao o brojnim situacijama u svojoj praksi još 1920-ih i 1930-ih, gdje su šupljine i karijesi bili izliječeni bez potrebe za bušenjem i ispunjenom plombom. Dr.Price je otkrio kroz istraživanje da su šupljine i karijes u zubu uzrokovani nutritivnim nedostatkom i kad je ovaj nutritivni nedostatak ispravljen, šupljina i karijes se liječi sam od sebe.


     Može li se tijelo samo zaliječiti? Ne bi li tijelo trebalo biti u mogućnosti liječiti šupljine baš kao što liječi slomljenu kost ili posjekotinu na ruci? Zašto bi zubi bili drugačiji od slomljenog zgloba?

     Svoje iskustvo je jedna žena odlučila podijeliti u javnosti:

     “Nakon što sam pročitala epsko djelo dr. Pricea ‘Prehrana i tjelesna degeneracija’ (Nutrition and Physical Degeneration) prije nekoliko godina, glava mi je bila puna misli da se karijes zaista može izliječiti uz pravilnu ishranu kroz neko vrijeme. Ali, vjerujući u nešto intelektualno i znajući kako to radi u praksi su dvije vrlo različite stvari, zar ne?
     Iz tog razloga, ja sam vrlo uzbuđena da vam ispričam nedavnu priču u vezi mog djeteta. Vidite, moje najstarije dijete nedavno je razvilo šupljinu u zubu, u njegovom gornjem desnom bočnom sjekutiću. Karijes je bio iza desnog zuba na desni. Moj muž je to primijetio jednu noć, kao osoba koja marljivo zube štiti i četkanjem i čišćenjem zubnim koncem.
A kada tamo, definitivno je bila rupa u zubu i nije bila ni tako mala. Oboje smo se složili da karijes treba odmah ispuniti plombom.
Nazvala sam zubara odmah i dogovorila sastanak. U međuvremenu, počela sam inzistirati na tome da moj sin uzima 3 kapsule ulja od putera (maslaca) svako jutro zajedno sa svojom normalnom, svakodnevnom kašikicom fermentiranog ulja jetre bakalara.
S tom velikom rupom u stražnjem dijelu njegova sjekutića, on je pio i jedno i drugo ulje. Dr. Price otkrio je da se karijes liječi brže kada se ova dva terapijska i hranjiva ulja uzimaju zajedno.
“Sastanak” sa stomatologom je bio za nekoliko sedmica, pa sam nastavila djetetu davati kapsule ulja maslaca svaki dan. Također sam rekla svojem sinu da mu je stvarno potrebno da se vrati na svoj doručak od dvije kriške tosta svakog jutra sa sirovim maslacem i medom umjesto tahinija (gusta pasta koja se 
priprema od mljevenih sjemenki sezama sa sezamovim uljem) i meda, što je zapravo on doručkovao u 
posljednjih nekoliko mjeseci.
     Moj sin voli sirovi maslac i upravo je izišao iz rutine da ga jede svako jutro kao što je obično činio. Je li ova jednostavna promjena doručka imala utjecaj na razvoj njegove šupljine? Vjerojatno.
Nisam promijenila bilo što drugo u njegovoj ishrani. On nije prestao jesti žitarice, i još uvijek je povremeno jeo šećer kroz “junk hranu” koju dobiva u školi. On je ipak tinejdžer, nakon svega. Pokušajte maknuti žitarice i šećere iz njihove ishrane i dobit ćete pobunu. Djeca trebaju učiti neke stvari na vlastitoj koži.
Zaključila sam da ne mogu zaštititi svoju djecu od ovih stvari i držati ih u balonu – možete ih samo naučiti da budu mudri i oni će se sami naučiti umjerenosti vremenom.
     U svakom slučaju, nazad u priču o karijesu.
Kao što se pokazalo, dan prije njegovog sastanka sa zubarom, nas je obavijestio da će liječenje zuba biti premješteno na drugi datum jer je zubar morao otići izvan grada zbog porodičnih razloga. Tako da se termin za moje dijete pomaknuo za još par sedmica, ali cijelo to vrijeme, nastavili smo s 3 kapsule ulja maslaca sa kašikicom fermentiranog ulja jetre bakalara, nakon doručka od 2 kriške tosta sa sirovim maslacem i medom.
     Zadnju sedmicu, prije zubara, odlučila sam zaviriti u šupljinu i vidjeti je li sve bilo još gore. Prošlo je oko mjesec dana, i moj muž je bio sam malo zabrinut s obzirom na to da je to bio jedan od najboljih prednjih zubi. Uzela sam svjetiljku i moj sin je nagnuo glavu unatrag i pogledala sam, i gledala, i gledala!
Nema karijesa nema šupljine
     Tako je! Nema rupa više nigdje. Ona je u potpunosti popunjena i bila glatka kao zub pored njega. Rekla sam svom mužu, a on je također pogledao. On je bio oduševljen kad je vidio da je rupa otišla.
I dalje ću ga voditi zubaru da provjeri ima li još koji karijes i da provjeri je li u izlječenom zubu sve u redu.
Najbolja vijest od svega je da smo promijenili vrlo malo kako bi ovaj zub izliječili. Moj sin je nastavio svoju normalnu, hranjivu ishranu kod kuće s “propustima” u prehrani koji se obično javljaju na školskim i zabavnim događajima.
     Upravo smo i mi dodali ulje maslaca u svoju svakodnevnu ishranu zajedno sa fermentiranim uljem jetre bakalara, a moj sin se vratio nazad na sirovi maslac i tahini na svom tostu svako jutro. 
Zaključak zubara
I      zaista, odveli smo sina kod zubara da napravi puni pregled i da provjerimo da nema šupljine i karijesa u ustima moga sina. Zub je bio tamo, rupa je nestala. Ishrana može doista izliječiti karijes!
To je to!
Nadam se da vam je ova priča ohrabrujuća! Istraživanja Dr. Pricea uistinu funkcioniraju u praksi!" 

Knjiga Dr. Pricea o liječenju karijesa prirodnim putem se može skinuti OVDJE http://healthwyze.org/archive/nutrition_and_physical_degeneration_doctor_weston_a_price.pdf   piše NSP.


Pripremila: Azra Pandur, PCŠkolarac