VAŽNOST 'NEUREDNOG IGRANJA' ZA SAMOPOUZDANJE DJETETA
Neuredna igra važan je dio dječijeg ranog razvoja i nudi puno mogućnosti za učenje, zato biste djeci što češće trebali dopustiti kreativni nered, istraživanje i prljanje, koliko vam god do nekada remetilo red u vašem domu. Evo na što sve pozitivno utječe neuredna dječija igra:


Fizički razvoj

Kada djeci date odgovarajući alat ona razvijaju i vježbaju fine motoričke vještine te koordinaciju oka i ruku. Aktivnosti poput slaganja, točenja, prelijevanja i premetanja iz kašike u kašiku razvit će koordinaciju oka i ruke. Vježbanje rezanja, pisanja u pjeni za brijanje i korištenje dječjih kliješta razvit će pak finu motoriku. Aktivnosti koje uključuju korištenje ruku pružit će djeci mogućnost da upoznaju različite teksture, poput tvrdog, mekog, grubog i glatkog.

Komunikaciju i leksički razvoj

Kroz neurednu igru djeca će imati mnoge prilike da govore, ali ujedno i slušaju. Koristit će riječi i geste da opišu ono što vide, doživljavaju ili žele napraviti. Roditelj može postaviti i dodatna pitanja da potakne bolju komunikaciju, ali i dječije razmišljanje. Upotreba slova u aktivnostima dovodi do razumijevanja simbolike pisanog jezika.

Osobni, emocionalni i socijalni razvoj

Neuredna igra je kao stvorena za znatiželjnu djecu jer potiče pozitivan pristup novim iskustvima. Nema pravog niti krivog načina neurednog igranja i to je ono što kod djece gradi samopouzdanje i samopoštovanje. Strah od neuspjeha ovdje ne postoji. Kroz neurednu igru djeca se mogu naučiti koncentrisati, ali i rješavati probleme i planirati. Igrajući se s drugom djecom, osim samopoštovanja razvija se i poštovanje prema drugima. Neuredna igra pruža djeci mogućnost stvaranja veza i prijateljstava, a također može biti i ispušni ventil kroz koji će izaći negativne emocije, misli ili doživljaji.

Intelektualni razvoj

Djeca će istraživati, kreirati i dizajnirati kako bi bolje razumjela svijet oko sebe. Učit će grupirati, odvajati i klasificirati predmete po logičkom redoslijedu, identitetu, veličini, boji ili nekoj drugoj vrsti pripadnosti.Naučit će razumjeti povezanost uzroka i posljedice. Dok promatraju, predviđaju, isprobavaju rješenja i ocjenjuju informacije, počinju bolje razumijevati neke naučne metode.

Matematički razvoj

Neuredna igra pruža puno mogućnosti za brojanje, računanje i mjerenje. Djeca mogu učiti sortirati objekte, puniti spremnike i posude te stvarati uzorke. Brojevi mogu biti dio puno neurednih aktivnosti i time pomoći djeci da savladaju njihovu simboliku i značenje od malih nogu.

Kreativni razvoj

S mnoštvom različitih materijala djeca imaju priliku pokazati kreativnost, izraziti maštu, planirati i razmišljati. Kroz osjetilno iskustvo mogu objasniti što vide, čuju, mirišu, dodiruju ili osjete. Svoje misli i osjećaje mogu izraziti bojom, teksturom, oblicima i formama u dvije ili čak tri dimenzije.

Specijalni benefiti

Neuredna igra korisna je, bez iznimke, za svu djecu. Dozvoljava djeci, bez obzira na njihove mogućnosti da se uključe i stvore kontakte s drugom djecom. S obzirom da nema prave i krive neuredne igre, u njoj mogu sudjelovati i djeca s poteškoćama i koristiti sve materijale kao i ostala djeca te kroz njih izražavati svoje osjećaje i viđenje svijeta oko sebe.Pripremila: Azra Pandur