}); NAJVEĆA LJETNA EDUKACIJA - OTVOREN DIJALOG S PROSVJETARIMA

NAJVEĆA LJETNA EDUKACIJA - OTVOREN DIJALOG S PROSVJETARIMA

OTVOREN DIJALOG SA PROSVJETARIMAU pripremi je najveća ljetna edukacija za prosvjetare.

Iako nastupa vrijeme zasluženog odmora, koji treba iskoristiti što bolje za punjenje potrošenih baterija i za revitalizaciju svih nervnih završetaka 😃 vrijeme je i za lični napredak i poboljšanje svojih kompetencija za koje možda nismo imali dovoljno vremena do sada.

U pripremi je paket od 5 kurseva koji su se do sada pokazali kao savršeno oruđe za izvršenje zadataka na polju edukacije putem kompjutera. To su Genially, Canva, Wordwall, Wakelet i kreiranje web stranice. Uz paket dolazi bonus po Vašem izboru radionica Powerpoint i multimadija ili QR code.

Ko savjesno priđe proučavanju načina rada sa digitalnim alatima i ko upozna shodno datim uputstvima , tehnike i metode rada sa digitalnim alatima, moći će najmanje da utrostruči svoje dosadašnje kompetencije. Istovremeno, svi njegovi dosadašnji problemi sa digitalnim alatima pretvoriće se u zadovoljstvo i stalnu inspiraciju u radu. Na vama je da kroz ovaj komplet kurseva i kroz praksu ocijenite vrijednost iznesenih metoda rada sa digitalnim alatima. Da biste njima ovladali, morate ih dobro poznavati, a za to je potrebna Vaša puna saradnja, a to znači da posvetite svoje vrijeme i pažnju usvajanju znanja o radu sa digitalnim alatima i , što je najvažnije , da naučeno primjenite u praksi. To je jedini način da ocijenite i iskoristite vrijednost ovih znanja. Zato ovi kursevi nisu samo još jedna online obuka, nego mnogo više od toga, oni su prilika za sticanje potpunih kompetencija u korištenju savremenih sredstava u nastavi. Koliko samo ima divnih prosvjetara koji imaju veliko i dragocjeno pedagoško iskustvo u poučavanju i prenošenju znanja generacijama, a da prema tehnologiji osjećaju neku vrstu animoziteta. A jedan od osnovnih principa razvoja je usvajanje novih tehnika rada koje u kombinaciji sa prethodnim znanjima postaju neprocjenjivo blago. Razlog tome je činjenica da je do ekspanzije tehnologije došlo naglo u svega nekoliko godina, odkako je internet postao masovno dostupan, a da se prije toga nije pretjerano pridavao značaj tom trendu. Prosvjetari starije generacije ne bi trebali imati strah od korištenja ranijeg iskustva u kombinaciji sa nečim novim, nego bi u tome trebali vidjeti priliku za povećanje sopstvene kreativnosti jer definitivno uz pomoć tehnologije proširujete vidike i možete poučavati daleko bolje nego ranije. Dobro poznavanje modernih alata daće Vam samopouzdanje i sigurnost u korištenju svog znanja. Jedna činjenica je nepobitna a to je da se danas u svakom pozivu u svim oblastima znanja koristi kompjuter ili čak mobitel i da se znanja vezana uz korištenje kompjutera ili mobitela (mislim na mobilne aplikacije) direktno odražavaju na Vaš uspjeh u poslu. Niko ne bi trebao da se stidi ako njegov sadašnji nivo poznavanja rada na računaru nije zadovoljavajući. To je nešto što se da naučiti i za to nije potreban nikakav poseban talenat. Kroz naše kurseve vi ćete skoro neosjetno postati osposobljeni za postizanje gotovo stoprocentnog uspjeha u ovladavanju alatima i biti u stanju isto primjeniti na različite zadatke koje život i rad postavljaju pred Vas. Ispričat ću Vam jednu anegdotu:

 • Da li mnogo pijete?-pitao je ljekar pacijenta -Pa otprilike jednu bocu vina dnevno.- odgovori pacijent. -A da li pušite? -Da, i to prilično mnogo. -Ako želite da Vam se zdravstveno stanje popravi, moraćete ostaviti i jedno i drugo.- posavjetovao mu je ljekar ozbiljnim tonom. Bez ijedne riječi, pacijent se obuče i pođe prema izlazu. -Dugujete mi 20 EUR-a za ljekarski savjet!- doviknu mu ljekar. -Ne primam uopšte Vaš savjet.- odgovori pacijent i zatvori vrata.

Koliko će Vam ovi kursevi koristiti u ostvarenju Vaših ciljeva zavisi od kvalitete kurseva ali i od polaznika. Bez odgovarajuće saradnje i ulaganja napora na iskorišćavanju onog što kursevi objektivno mogu da pruže polazniku, ne može biti ni dobrih rezultata, ni zadovoljavajućeg uspjeha polaznika u ostvarenju željenog cilja.

Koliko će Vam ovi kursevi koristiti u ostvarenju Vaših ciljeva zavisi od kvalitete kurseva ali i od polaznika.

Ni jedan posao ne treba početi, a da se ne zna njegova svrha, njegova krajnja korisnost. ne samo da je normalno, nego je, štaviše, neophodno, da u svakom radu, u svakom poduhvatu imamo jasno postavljen i tačno određen cilj. U svakom poduhvatu težimo postizanju nekog cilja, zadovoljavanju neke važne potrebe ili ostvarenju neke korisne ideje ili stvari. Prema tome važno je da se zapitate, da li će se isplatiti Vaš trud koji namjeravate da uložite u proučavanje ovih kurseva. Neka ovo bude "la minute de verite" ili "trenutak istine" - trenutak otvorenog i neposrednog dijaloga sa prosvjetarima. šta možete očekivati od ovih kurseva i šta se od Vas traži da uradite da bi Vam ovi kursevi omogućili ostvarenje Vašeg cilja.

 • Već nakon nekoliko sati studioznog proučavanja materijala osposobićete se, između ostalog, da lako i brzo postignete sljedeće uspjehe i ostvarite ove ciljeve: Bilo da ste, učitelj, učiteljica, nastavnik, nastavnica u osnovnoj, srednjoj školi ili fakultetu, bez obzira na Vaš nivo prethodnih znanja o digitalnim alatima, moći ćete praktično neograničeno kreirati digitalne sadržaje iz bilo kojeg predmeta ili oblasti koji predajete. Kreiranje sadržaja za ispit ili novu lekciju Vam neće više zadavati brige, već će postati prijatan i konstruktivan rad, koji će Vam pričinjavati zadovoljstvo. Vaš dosadašnji rad, koji ste uvijek primali kao tegobu i neprijatnu obavezu, uz Vaše novo znanje o radu sa digitalnim alatima, pretvoriće se u prijatnu potrebu.
 • Na Vašem radnom mjestu, zahvaljujući Vašem daleko većem poznavanju digitalnih alata, obavljaćete svoje zadatke i izvršavati svoje obaveze na opšte zadovoljstvo. Time ćete automatski stvoriti preduslove da uđete u još inventivnije, složenije i odgovornije projekte jer ćete imati za to potrebna znanja i uvide o mogućoj primjeni svojih znanja u svakodnevnoj praksi.
 • Ako ste rukovodilac, bićete u stanju da svoje zadatke uspješnije ispunjavate i sigurnije i racionalnije koristite raspoloživa sredstva jer ćete imati svijest o mogućim rješenjima koja ne traže velike izdateke a u najvećem broju slučajeva zadovoljavaju potrebe škole bez obzira na tehničku opremljenost.

Naučit ćete:

 • Kako kreirati svoju interaktivnu prezentaciju Kako napraviti kviz Kako napraviti zanimljivu Escape room igru Kako uz besplatne resurse napraviti originalan sadržaj Kako od 0- 100 postati online kreativac Kako ideje pretočiti u realizaciju
 • Naučit ćete kako napraviti grafički sadržaj, zahvalnicu, upitnik,lekciju, pismo roditeljima
 • Kako sve to podijeliti online
 • Kako integrirati video i audio naraciju
 • Kako pozvati druge na saradnju na zajedničkom projektu
 • kako pohraniti svoje sadržaje i kako ih držati okupljene na jednom mjestu
 • kako napraviti internu web stranicu i koristiti je za komunikaciju sa učenicima i roditeljima
 • kako napraviti atraktivan i dinamičan kviz uz mogućnost uvida u to kako je svaki od sudionika odgovorio
 • kako napraviti materijal za printanje i prebacivanje digitalnog materijala u fizički svijet
 • kako da pomognete djeci sa specijalnim potrebama uz korištenje programa koji automatski čita odštampani tekst
 • Kako da u svoje prezentacije ubacite video materijale koje ste Vi kreirali ili koji već postoje na Youtube
 • Kako da Vaši materijali budu dostupni i onda kada nemate pristup internetu

Ovu reprezentativnu listu vještina možemo nastaviti u nedogled jer su mogućnosti alata koje obrađujemo u kursevima neograničene. Naravno bilo bi bespotrebno opterećivati sebe i nepotrebno trošiti vrijeme i energiju na kreiranje svih vrsta sadržaja. Svako će prema svojim interesima i potrebama odrediti šta i kako koristiti, a mi ćemo vam dati upute kako da to i uradite.

Dakle naučit ćete ono što će Vam biti stvarno potrebno i što ćete moći efikasno koristiti u svom životu i radu.

Isto tako bilo bi nerealno očekivati “ozdravljenje” za nekoliko dana od “bolesti” nepoznavanja digitalnih alata i ubjeđenja koja su se ukorijenila kroz dugi niz godina.

Istovremeno, molimo Vas da iskreno odgovorite na jedno važno pitanje: da li zaista čvrsto vjerujete ćete svoje sadašnje sposobnosti u radu sa računaromi digitalnim alatima, barem udvostručiti?

Ako ne vjerujete,onda možete odmah prestati pratiti dalji tekst ili nekom drugom preporučiti ko će imati istinske koristi od naših kurseva.

Ako mislite da niste talentovani za rad na kompjuteru ili da ste prestari, premladi, nedovoljno iskusni, sve su to samo pogrešna uvjerenja koja će već nakon prve prakse biti otklonjena.

Ako dozvolite da Vam predrasude o štetnosti tehnologije blokiraju želju o sopstvenom razvoju nećete samo Vi biti na gubitku, nego nažalost i oni koje poučavate jer neće moći osjetiti blagodeti koje moderna tehnologija donosi a koja u kombinaciji sa provjerenim pedagoškim principima daje sjajne rezultate.

POSEBNI BENEFITI

Jednom kada pristupite stranici sa kursevima imaćete trajni pristup (tkz. lifetime pristup) što znači da niste vremenski vezani za određeni termin pohađanja, nego to možete uraditi u vrijeme kada to Vama najviše odgovara.

Kurseve možete pratiti preko laptopa, desktop računara ili mobitela. Poželjno je da vježbe i praktične zadatke radite na laptopu ili desktop računaru.

Nema nikakvih posebnih preduslova što se tiče opreme,, rad na kursevima je potpuno individualan, a na raspolaganju Vam je instruktor kojeg možete pitati za sve eventualne nejasnoće.

I sada wow!

Ovdje se možete prijaviti i odabrati za sebe koje kurseve želite pohađati


PRIJAVI SE


Srdačan pozdrav

Miro Pandur mentor kurseva