}); KO JE ODGAJATELJ DJECE, ŠKOLA ILI MEDIJI?

KO JE ODGAJATELJ DJECE, ŠKOLA ILI MEDIJI?Izazovi digitalnog okruženja započinju u trenutku djetetova rođenja gdje su ona u ranoj dobi suočena s različitim tehnološkim, pametnim uređajima. 

Prema istraživanju prve tri godine najbitnije u životu djeteta jer se u tom razdoblju najbrže razvijaju. Kako odrastaju, djeca se suočavaju s izazovima koji pred njih stavlja moderna tehnologija: nomofobija, fomofobija, cyberbullying, sexting, sextortion, društvene mreže poput TikToka, WhatsAppa, Snapchata i sl.

-Drugo istraživanje koje je radila Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba je pokazala da 50% djece dok im mi predajemo na nastavi, dok govorimo, ili na fakultetu ili u osnovnoj školi zapravo nešto pretražuje. Pedeset posto nije na nastavi jer su oni u drugom svijetu, to je realna činjenica. O tom tzv. multitaskingu zaboravimo, višezadaćnost je nemoguća. Ne možete se istodobno dopisivati s prijateljima na WhatsAppu, gledati nekakav YouTube isječak, neki video koji vas zanima ili vam je netko poslao, pratiti notifikaciju iz obavijesti koja vam je došla i pratiti nastavu. 

O utjecaju medija na djecu, prema studiji, profesor Labaš ističe: “Sama djeca nam kažu da provode i do osam sati dnevno uz različite medije. Profesorica Mandarić je provela jedno istraživanje koje je vrlo zanimljivo. Do srednje škole, otprilike, djeca tijekom osnovnoškolskog obrazovanja provedu 11 000 sati u školi i u školskim aktivnostima, 15 000 sati uz medije. Ko je dakle odgajatelj, škola ili mediji?”

U nastavku možete preuzeti knjigu u pdf formatu :

Mediji i djeca predškolske dobi PREUZMI KNJIGU