}); VIKEND HUMORESKA IZ PERA SEOSKE UČITELJICE

VIKEND HUMORESKA IZ PERA SEOSKE UČITELJICEDAJ MI, JOŠ!
Dragi moji, u ova prošla dva tjedna (a Bogu hvala i u sljedeća će tri) na stručnoj praksi u razredu imam dva studenta KIF-a. Imala sam ja u svom dugom stažu puno praksi i puno studenata, al nikad muških i nikad da mjesto mene skakuću po dvorani.
To mlado i to vižljasto, napravio je premet na karikama o kojem ja mogu samo sanjati (a ni onda mi ne uspije), a pri svakom demonstriranju gađanja košarkaškom loptom ona mu bez kosti uđe u koš. A ne meni, koja pogodim tek svaku desetu, pa za trud dobijem ovacije svojih učenika. Ovako su samo zinuli. Iz prve! Iz prve!
Ustane se iz koluta bez pomoći ruku (meni treba auto dizalica), u zgibu može ostati do sutra, a kad je zaigrao nogomet s djevojčicama, totalno ih je osvojio.
Zaključila sam da je i meni, a i mojim učenicima, ovih 10 sati prakse mladih studenata dobro došlo. Klinci se ne usude ni pisnuti da im je teško ili da nešto ne mogu, a meni kukaju na dnevnoj bazi i baš im se na satu TZK ili piški ili pije voda ili su se baš jako umorili pa bi malo sjeli. Rade sve i ne kukaju. Čak prije sata zavežu žnirance na dvije mašnice da im se slučajno ne bi odvezali, pa da moraju malo pauzirat. A meni vežu, mudrice male, svaki čas. Ja pak gledam i učim od njega.
Zato sam na kraju zaključila da bi meni kao učiteljici u zrelim, da ne kažem poznim godinama, svakako trebalo još studenata ili ajmo reć povremenih asistenata. Napravila sam si plan. Za Hrvatski trebam jednog studenta glume za interpretativno čitanje a može i netko tko pravilno izgovara Č i Ć, recimo neki fonetičar. Za Matematiku molim Tonija Miluna. Likovni svakako netko tko ima barem četiri semestra na likovnoj akademiji i zna nešto nacrtati, a ne ja koja ne znam nacrtati ni ćup, a kamoli ćup i krpu nehajno bačenu oko njega. Za Glazbeni molim jednog multi instrumentalistu ugodnog baritona, a na nastavi PID može netko s PMF-a ili srodnih fakulteta. Za Sat razrednika molim kakvog psihologa, a velike i male odmore ću odradit ja.
Ne mora na dugo, svaki bar mjesec dana.
I da, ne osjećam se manje kompetentnom nego bih se malo odmorila i skupila snage za dalje. Nije mi ni za zamjeriti, cijelu noć čitam ove upute za samotestiranje, dopise, negacijske privole i slično. I dalje mi nije baš jasno. E da, ako može i kakav epidemiolog ili liječnik na praksu, s radošću primam i to.
Ulomak iz zbirke "Dragoj meni, samoj sebi 2"

autor : Renata Sitta