}); SVJETSKA NEDELJA OBRAZOVANJA - 99 ŠKOLA IZ CIJELOG SVIJETA I JEDNA BOSANSKOHERCEGOVAČKA ŠKOLA

SVJETSKA NEDELJA OBRAZOVANJA - 99 ŠKOLA IZ CIJELOG SVIJETA I JEDNA BOSANSKOHERCEGOVAČKA ŠKOLA

Suočeni s pandemijom i online nastavom, odlučili smo se za drugačiji pristup nastavi književnosti. Umjesto tradicionalne analize književnih djela, učenici su dobili upute za promociju književnog djela, popraćenu književnim večerima koje su pripremili učenici. 

Cilj moje nastavne prakse na časovima književnosti bio je pokušati zaboraviti izolaciju, maske i strah od nepoznatog virusa s kojim smo se suočili. Nastava se odvijala putem interneta, pa smo literarne radove čitali putem Google Meet -a, a zatim su ih učenici analizirali kroz različite aktivnosti.

 To je postignuto kroz dramatizaciju, lutkarske predstave, radijske i televizijske emisije, novinske članke, upitnike itd. Na taj način učenici su preuzimali ulogu glumaca, lutkara, novinara, reportera itd. 

Treba napomenuti da su učenici sami birali na koji će način odraditi svoj zadatak. Sami su pisali dramatizaciju teksta, osmišljavali intervju s "piscem", intervju s "glavnim glumcem", pravili su lutke za lutkokaze u kojima su pokazali neki događaj iz djela koje su promovisali, pravili su igre i kvizove... Na krilima mašte, putovali smo kroz različite predjele i učestvovali u različitim događajima iz književnog teksta. Književnost je postala dio učeničkog svakodnevnog učenja i razvili su ljubav prema knjizi. 

NASTAVNICI PRVE OŠ DONJ VAKUF UČESNICI PROJEKTA


Lektire su čitali svi, ne zato što su morali nego zato što su to željeli i voljeli. Čitanje knjige više nije bilo stresno.

Učenici imaju potencijal da budu kreativni i uz pomoć nastavnika mogu dostići svoj puni potencijal. Nastavnik mora biti moderator i voditi učenike u pravom smjeru. Časovi moraju biti usmjereni na učenika, a nastavnici moraju promovirati učeničko samoučenje.

Autor teksta: Azra Talam- Habib