PETICIJA RODITELJA ZA POVRATAK ONLINE MODELA NASTAVE U SARAJEVSKIM ŠKOLAMA

0






Zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo, na internetu se pojavila peticija, čiji su autori zabrinuti roditelji, a kojom se traži da se klasična nastava vrati u online model radi sigurnosti djece.

- Budući da je epidemiološka situacija iz dana u dan lošija u Kantonu Sarajevo, imajući u vidu informaciju od prije 11 dana, 187 učenika u školama KS je zaraženo virusom, danas je broj sigurno i znatno veći, pozivam vas na potpis ove peticije s kojim vaš glas štiti jedno dijete. U Kantonu Sarajevo je u posljednjih 10 dana zabilježeno više od 1.650 slučaja zaraze. Želimo da ministarstvo poduzme potrebne mjere i zaštiti djecu i najmlađe uvođenjem online nastavnog modela - za zdravlje naše i vaše djece – istaknuto je u opisu peticije koju možete otvoriti na linku.

S obzirom na to da odluke o mjerama i pravilima ponašanja tokom pandemije donosi samo i isključivo struka, pitali smo epidemiologinju Andreu Jurić kakva je trenutna situacija i da li će peticija biti uvažena.

- Moj stav prema javnosti Federacije BiH, prema roditeljima je sljedeći: ja sam i sama roditelj, sve odluke koje donosim, donosim u najboljem interesu prvo svoga djeteta, onda jednako tako sve ostale djece. Javne epidemiološke preventivne mjere nisu kategorija želje i pozdravi gdje imate jednu kategoriju ljudi koji žele da im djeca idu na online, drugu kategoriju koja želi da im djeca idu na klasičnu nastavu. Dakle, epidemiološka situacija se ocjenjuje svakog dana i svake dvije sedmice opširnije. Mjere se donose i povlače u skladu s epidemiološkom situacijom. Nikakve inicijative roditelja s bilo koje strane neće utjecati na stručnu odluku. Molim roditelje za razumijevanje jer nikakve inicijative u ovom slučaju neće biti uzete u obzir, jedina stvar su stvarni zdravstveni parametri i epidemiološka situacija, i po njoj ćemo uvoditi mjere i planirati modele klasičnog, online ili kombinirane nastave – istakla je Jurić.

Kaže da je epidemiološka situacija za sada zadovoljavajuća, tako da neće biti promjena u odvijanju nastave.

- Situacija je zasad zadovoljavajuća, ostaje klasična nastava, inicijative ne vode nikuda osim u nove konfuzije, vode u nove probleme na terenu. Molim sve roditelje da razumiju. Nikakve inicijative u ovom slučaju neće proći prosto zbog toga što roditelji nemaju stručnog znanja, nisu dovoljno educirani po pitanju javnog zdravstva da bi se njihove inicijative mogle razmatrati. Ovo nije banalna situacija, inicijative roditelja u svakom drugom slučaju podržavam, ali što se tiče zdrastvenog aspekta, tu treba ostaviti prostor struci – poručila je Jurić.

Psihologinja Lejla Osmanagić, stručni saradnik u nastavi, kaže da je u smislu odgojno-obrazovnih ciljeva, odnosno postignuća, najbolja dobrobit za djecu da se nastava realizuje u školi.

- Međutim, budući da se još nalazimo pod pandemijom, i da su različite epidemiološke mjere na snazi, podrazumijeva se i da se model realizacije nastave mora odvijati u skladu sa preporukama i odredbama i kriznog štaba i ministarstva. Dakle, uvijek je za djecu, njihov razvoj i obrazovanje, bolje da to bude nastava u školi, ali kada je u pitanju zdravlje i životi djece, onda da se nastava mora odvijati u skladu sa preporukama liječnika i stručnjaka koji znaju kako se ponašati u vrijeme pandemije. A mi u školama smo dužni da postupamo prema njihovim uputstvima – poručila je Osmanagić.


Podsjetila je i da je početkom školske godine Ministarstvo za odgoj i obrazovanje kreiralo priručnik za organizaciju nastave u vrijeme pandemije, gdje su data uputstva kako se ponašati i kako organizovati nastavu u zavisnosti o epidemiološkoj situaciji.

Faktor.ba 


Objavi komentar

0Primjedbe

Za sva pitanja obratite se u komentaru ili u rubrici kontakt

Objavi komentar (0)