}); VRIJEME CORONE I POSLIJE NJE

VRIJEME CORONE I POSLIJE NJE


VRIJEME CORONE I POSLIJE NJEDragi prijatelji,

Mnogi od vas kojima se obraćam su sjajni učitelji koji su davali sve od sebe da corona vrijeme lockdown-a prođe što bezbolnije i korisnije.

Kada prizovem slike malenih, koji u očima svojih roditelja vide paniku i nemir uzrokovanu neizvjesnom situacijom, tada vidim i učitelje koji pokušavaju da uspostave kontakt, da održe nastavu uprkos svim poteškoćama, da ohrabre svoje đake i da im vrijeme straha zamijene učenjem, smislenim radom na svojim mobitelima, laptopima ili ko već šta ima.

Sve je to za pamćenje. Ostati profesionalac, ostati čovjek, a pri tome i sam strahovati za svoje i za zdravlje svojih najmilijih.

Nije to bilo lako.

Nije bilo lako početi misliti nastavu online, a tek početi je sprovoditi.

A šta je sa djecom sa posebnim potrebama? Kako su oni doživjeli zatvorenost u kućama? Kako je njima bilo vidjeti svog dragog učitelja na ekranu svog mobitela,kompjutera, čuti mu glas.

Ipak mislim da je tehnologija u ovo nepredvidivo vrijeme, odigrala veliku ulogu.

I bez obzira što postoje učitelji koji imaju averziju prema tehnologiji ipak je u ovim okolnostima ona odigrala ključnu ulogu, zadržavajući kakvu takvu (nekad sjajnu, nekad manje sjajnu) relaciju učitelj- učenik.

Zato, vjerujem da su i mnogi roditelji zahvalni kada vide napore koje su učitelji uložili da se nastava održi, mislim da je ugled nastavnika koji se trudi da ostane na visini zadatka, u ovom Corona vremenu, narastao.

Oni koji su tvrdoglavo odbijali prilagoditi se, naučiti jedan-dva digitalna alata imali su i takve rezultate.Online nula.

Zato pozdravljam sve vrijedne učitelje i želim Vam sretan početak škole na "stari način".

Vjerujem da nas je ovo iskustvo ipak oplemenilo i na neki način zbližilo. Zato ostanimo na tom valu. Bićemo jači.

Srdačan pozdrav

Miro Pandur urednik stranice Učitelj 21. vijeka