Četiri savjeta koja će djeci pomoći zadržati motivaciju tokom školovanja od kuće Britanski Ured za nacionalnu statistiku otkrio je da se većina britanske djece tokom prve karantene borila s učenjem od kuće, a tri četvrtine roditelja smatra da je razlog tome nedostatak motivacije.

Pa šta roditelji mogu učiniti kako bi njihovi mališani ostali motivirani?

Tim iz Essential Livinga udružio se sa savjetnicom Kerry Quigley, koja je akreditirana od strane Britanskog udruženja za savjetovanje i psihoterapiju, kako bi roditeljima dali savjete o tome kako pomoći svojoj djeci da budu motivirana za učenje u ovim izazovnim okolnostima.

Držite se rutine

Rutina je izuzetno važna, jer ne samo da daje strukturu vašem danu već je i mentalno korisna. Nedavno istraživanje pokazalo je da se djeca osjećaju sigurnije i spremnije kada im život ima predvidivu rutinu.

Savjetnica Kerry Quigley rekla je: "Djeca bolje uče u strukturiranoj rutini. Gdje je moguće, održavajte dosljedan obrazac spavanja, vrijeme obroka i redovne pauze. To će djeci pomoći zadržati koncentraciju i nivo energije."

Vaša rutina trebala bi biti slična uobičajenom školskom danu, uključujući boravak na svježem zraku, učenja različitih vještina i redovne  pauze.

Osmislite nagrade

Sistem nagrađivanja izvrstan je motivacijski alat koji učitelji koriste kako bi djecu potaknuli na nešto u čemu možda neće uživati, nagrađujući ih za naporan rad i dobro ponašanje.

"Važno je zapamtiti da pohvalite i nagradite njihova postignuća. To će rezultirati samopoštovanjem vašeg djeteta i potaknuti neovisnost", vjeruje Quigley.

Uvedite pomaganje u kućanskim poslovima

Mlađa djeca vole pomagati u kućanskim poslovima i ponose se time kada vide nešto što su pomogla stvoriti.

Često se fokusiramo na jedno područje učenja poput matematike ili prirodne nauke, ali zaboravljamo da možemo odabrati aktivnosti koje uključuju nekoliko koncepata učenja. Recimo, pomaganje u kuhinji je odličan način da djeca usvoje nove vještine. Shvatit će važnost higijene i pranja ruku, čitati deklaracije na proizvodima, razmišljati o važnosti uravnotežene prehrane, a naučit će i kako izbjeći nezgode u kuhinji, ali i kako postupati u slučaju opeklina. 

Ovo je jedan od načina kako da potaknete djetetovu samostalnost, ali i njegov razvoj samopouzdanja.

Potaknite ih da ostanu povezani s vanjskim svijetom

Vaše dijete ne smije postati previše odvojeno od vanjskog svijeta. Da biste im u tome pomogli, dopustite im online interakciju s vršnjacima.

Također, pokušajte zakazati pozive s učiteljem ili članom porodice kako biste razgovarali o napretku u učenju i drugim djetetovim aktivnostima tokom dana.

Spoznaja da mogu razgovarati i s nekime izvan svog doma, djeci može pružiti poticaj koji će im možda trebati, piše Mirror.