}); VIBER PREDSTAVLJA NOVE NAČINE DA ŠKOLSKA GODINA BUDE LAKŠA I ZABAVNIJA SVIM UČENICIMA, PREDAVAČIMA I RODITELJIMA

VIBER PREDSTAVLJA NOVE NAČINE DA ŠKOLSKA GODINA BUDE LAKŠA I ZABAVNIJA SVIM UČENICIMA, PREDAVAČIMA I RODITELJIMA

 


Viber vodeća aplikacija za razmjenu poruka i laku i bezbjednu komunikaciju uvela je različita poboljšanja koja će pomoći predavačima, roditeljima i učenicima tokom nove školske godine. Ova  platforma za komunikaciju predstavila je mogućnost pravljenja kviza unutar anketa u grupnim chatovima i zajednicama, kako bi na taj način olakšala predavačima da provjere koliko njihovi učenici prate i razumiju gradivo.


Kako bi napravili kviz u anketama, potrebno je:

Odabrati zajednicu ili grupni chat i kliknuti na ikonicu za ankete pri dnu ekrana

U prozoru koji iskoči – odobriti režim kviza i napisati pitanje, ponuđene odgovore, kao i, ukoliko je potrebno – kratko objašnjenje zašto je jedan od tih odgovora tačan

Odabrati tačan odgovor i kliknuti na dugme “Napravi”

Nakon što je kviz objavljen, bilo da je u zajednici ili u grupnom chatu, članovi mogu da vide koje odgovore su birali ostali učesnici, ali će videti koji je tačan odgovor tek nakon što su i sami glasali – kao i objašnjenje zbog čega je dati odgovor tačan. Pojedinačni odgovori učesnika na kviz unutar zajednica biće skriveni, čak i od onog ko je napravio kviz. Vidljivi će biti samo procenti odgovora za svako pitanje, dok će u grupnim chatovima moći da vide i pojedinačno kako je ko odgovorio.


Ova funkcionalnost je veoma korisna svima koji žele da provjere znanje/razumijevanje ili mišljenje članova zajednice, ili jednostavno da naprave zanimljive kvizove na razne teme.


“Krajem školske godine digitalizacija nastave prešla je sa postepenog procesa na nešto što se bukvalno desilo preko noći, jer su države širom svijeta bile u izolaciji. Za svega nekoliko dana čitav obrazovni proces premješten je iz učionica u domove učenika i predavača. Mnoge Viber zajednice koje su povezale studente, predavače ili roditelje, kreirane su kako bi čitav obrazovni proces bio olakšan. Kada prolazimo kroz brojke danas i poredimo ih sa istim periodom prošle godine širom svijeta, dupliran je broj onih koji su pisali i bili članovi zajednica, što dokazuje da je Viber dragocjen saveznik na putu pronalaska nove ravnoteže u izazovnim vremenima”, kaže Ana Znamenskaja, direktor razvoja kompanije Rakuten Viber.


U skladu sa svojom posvećenošću obrazovanju, tokom posljednjih nekoliko mjeseci Viber je uveo brojne dodatne funkcionalnosti, koje će biti korisne i zabavne predavačima, kao i učenicima i roditeljima. Na vrhu liste je poboljšana galerija fotografija i snimaka, a uskoro stiže i podsjetnik u okviru opcije Moje bilješke, koji će vam pomoći da nikada ne zaboravite važne rokove za zadatke, projekte i sastanke.


Onima koji žele da unesu malo zabave u svoj razred, tu su kreatori GIFova i stikera, koji zajedno sa uvedenim reakcijama na poruke u chatovima mogu biti i te kako korisni. Instant glasovne i video poruke su uvijek dobra ideja kada vam je potreban brz i direktan način da prenesete kratke poruke, čak i ako ste uvijek u akciji.


ITMagazin

Priprema: Azra Pandur