UČITELJICA

 UČITELJICA

Jednog je dana izvijesni profesor sa sveučilišta John Hopkins u Americi,naišao na izvještaj o jednom istraživanju sprovedenom prije 25 godina.Bio je to izvještaj o 220 slučajeva crnačkih učenika iz zapuštenih newyorških predgrađa.Na temelju tok izvještaja,profesor je zaključio da je 90 % ispitanika kad tad moralo završiti u zatvoru.Shvativši dragocjenost ovih podataka,profesor okupi svoje studente i dade im zadatak da pronađu bivše učenike,njih 220,da prikupe podatke o njima i da sačine izvještaj.Od 220 bicših učenika,uspjeli su pronaći 198.

Tu ih je čekalo iznenađenje.Od njih 198 samo su četvorica završila onako kako je bilo predviđeno istraživanjem,naime u zatvoru.Ova je činjenica predstavljala tako značajno odstupanje od statističkog računa vjerojatnosti i od psihološke ocjene,da je profesor poželio otkriti razlog.

Stao je raspitivati tko je bio nastavnik spomenutoj skupini.Otkrio je da je to bila jedna žena.Ona je predavala najvećem dijelu skupine.75 % od njih imalo je ovu nastavnicu.

Profesor se sada bacio na posao da pronađe dotičnu nastavnicu.Naposljetku se uspio domoći njene adrese.Nastavnica,sada u dubokoj starosti,boravila je u jednom staračkom domu.

Posjetili su je.Postavili su joj samo jedno pitanje:

"Kakvu ste posebnu metodu koristili,kakav ste program smislili za 198 učenika?"

No,starica je već zaboravila o programu istudentima.Više se nije ničega sjećala.Na postavljeno pitanje odgovorila je iskreno:

"Ne znam.Pa eto… ja sam ih voljela."

Priredio: Rasim Tabudić