}); NA ŠTO PAZITI KOD IZBORA I PREUZIMANJA APLIKACIJA ZA DJECU

NA ŠTO PAZITI KOD IZBORA I PREUZIMANJA APLIKACIJA ZA DJECUKad razmišljamo o aplikacijama za djecu, vjerojatno nam na pamet prvo padnu zabavne ili edukativne igre. Uz to je ipak dobro znati i da nam određene aplikacije mogu na različite načine pomoći da podržimo zdrav razvoj našeg djeteta, kao i učenje, komunikaciju i povezanost u porodici.
Praktične savjete kako odabrati najbolje aplikacije i kako ih koristiti zajedno s djetetom donosi publikacija ‘Porodično vrijeme uz aplikacije: Vodič za korištenje aplikacija s djecom’ u izdanju Joan Ganz Cooney Centra, koji je dio američke neprofitne organizacije Sesame Workshop, najpoznatije po produkciji televizijske serije Ulica Sezama. Cijeli priručnik dostupan je u pdf-u na engleskom i španskom  jeziku, a može se preuzeti i u iBooks trgovini.
Kad je riječ o jednom od najčešćih pitanja koja muče roditelje – koliko vremena dijete smije provesti uz ekran, umjesto konkretnog odgovora, ovdje se ističe kako je važnije korisititi aplikacije zajedno s djecom, kako bi se iskoristile prilike za učenje, nego paziti na vrijeme.
Prilikom odabira aplikacije koju ćete preuzeti, najprije identificirajte potrebe svog djeteta: zapitajte se koje vještine treba uvježbati, koja su mu najdraža ili najmanje draga područja učenja ili predmeti u školi, koje su mu omiljene igre, likovi ili aktivnosti.
Pogledajte što se nudi među edukativnim igrama dostupnima u trgovinama Google Play ili App Store.
Kada pronađete zanimljivu aplikaciju, za koju vam se čini da odgovara potrebama vašeg djeteta, prije nego što je preuzmete, pročitajte recenzije, primjerice na portalu Common Sense Media, Tech with Kids, Parent’s Choice, ili Teachers With Apps.

ZAJEDNIČKO IGRANJE

Ako birate aplikaciju koju ćete koristiti za zajedničko igranje, možete potražiti igre koje će podržati proces učenja vašeg djeteta, bilo da se radi o matematici, vježbanju pamćenja, nogometu ili kuhanju. Popratite korištenje aplikacije sličnom aktivnošću, poput igranja nogometa, traženja uzoraka ili smišljanja vlastitog recepta. Možete također potražiti i preuzeti omiljenu društvenu igru vašeg djeteta u obliku aplikacije.

ZAJEDNIČKO ČITANJE


Zajedničkim čitanjem svaki dan po 15 minuta razvijate kod djece ljubav prema čitanju, a aplikacije vam mogu pomoći da čitate bilo kada, bilo gdje. Pronađite jednostavne e-knjige – ilustrirane, ali bez previše animacija, jer animacije u ovom slučaju mogu predstavljati distrakciju. Često radite pauze kako biste razgovarali o tome što se događa u priči i kako to možete povezati sa svojim životom. Ako pak vaše dijete voli samo čitati priče, neka snimi vlastite verzije knjiga koristeći video ili audio aplikacije.

PRIPREMA ZA NOVO ISKUSTVO

Ako želite pripremiti dijete za neko novo iskustvo,  poput polaska u vrtić ili u školu, ili odlaska zubaru, pronađite aplikaciju koja na prijateljski način opisuje to za njega potencijalno zastrašujuće okruženje, ili aplikaciju u kojoj ćete sami stvoriti ohrabrujuću priču posebno za svoje dijete. Zajedno je koristite i razgovarajte o tome što ga tamo čeka.

POVEZIVANJE S PRIJATELJIMA I ČLANOVIMA PORODICE


Aplikacije s video pozivima, poput FaceTimea, Skypea i WhatsAppa, mogu vama i vašoj djeci pomoći u održavanju kontakta s dragim ljudima koji žive daleko. Potičite dijete da tijekom ovakvih razgovora podijeli s bliskim osobama svoja osobna dostignuća, na primjer da im pokaže crtež ili nešto što je izradilo.