ŠTA JE YAMMER I KAKO GA KORISTITI?


Pripremila: Azra Pandur
Izvor: učionica.net

Yammer je privatna platforma za društvene mreže koja omogućuje povezivanje s timovima i pojedincima, organiziranje projekata i nastavnih programa te razmjenu informacija. Kažemo privatna platforma jer sva komunikacija može biti vidljiva samo internim osobama iz vaše firme, ustanove ili organizacije.

Yammer pripada alatu Office 365 te će vam za prijavu biti potreban Microsoft račun. Ova platforma se često koristi za poslovne svrhe, ali i za potrebe održavanja nastave pa je tako dostupna svim nastavnicima i učenicima koji imaju pristup Office 365 alatima.

Idite na link https://www.microsoft.com/hr-hr/microsoft-365/yammer/yammer-overview
Pritisnite Počnite koristiti Yammer i prijavite se (Log in) upisom korisničkog imena i lozinke (jednake kao za Office 365 sustav).

Prijavom u Yammer automatski postajete član grupe svoje firme ili organizacije, a one su odličan način za obavljanje timskih zadataka i informiranje o određenim temama u “real timeu”.

Na lijevom dijelu ekrana se nalaze grupe (Groups).

Novu grupu možete kreirati pritiskom na + Create a group, a grupa može biti javna ili privatna. Javna grupa podrazumijeva da svako može vidjeti razgovore i postove, a u privatnoj grupi svu konverzaciju mogu vidjeti samo članovi.
Pisanje i slanje poruka (Create a message) je vrlo jednostavno, a možete slati generalno na cijelu grupu ili dediciranim pojedincima putem privatne poruke.

Nove članove dodajete pritiskom kotačića za postavke te zatim Invite (Pozovi).

Obavijesti o stanju projekata ili kratke info možete slati u polju Update.

Unutar grupa možete i razmjenjivati dokumente (Files).

Možete ih uploadati, slati, pregledavati i sl.
Yammer ima i ankete (Poll), zatim svojim grupama možete postavljati pitanja (Question), nekoga pohvaliti (Praise) ili najavljivati (Announcement) što želite.

Iz Yammera vrlo lako pristupate Outlooku, Wordu, PowerPointu te čitavom nizu ostalih aplikacija koje spadaju u Office paket i to pritiskom na tačkice u gornjem lijevom dijelu ekrana.
Na desnoj strani ekrana možete pronaći SharePoint, “pinnane” dokumente i slično.