}); PANDEMIJA: BLAGOSLOV ILI PROKLETSTVO?

PANDEMIJA: BLAGOSLOV ILI PROKLETSTVO?

I više se ne može šutjeti, više se ne može bježati od sopstvene vrijednosti skrivene u nama. Moramo se vratiti svojoj vrijednosti. Nemamo drugog izbora.   
  Najveća blagodat ovog vremena pandemije je eksplozija učiteljske kreativnosti.
Prosto smo, na dnevnoj bazi, svjedoci nevjerovatnog protoka ideja, kreacija, rješenja...
Učitelji, nastavnici, profesori sve svoje skrivene potencijale pokazujete sada, upravo u ovo vrijeme prepuno izazova.

Sva ona potisnuta smjelost, strahovi koji su se vremenom neprimjetno uvukli u nas, sva ona svjetla koja su samo žmirkala ali ne i svijetlila punim sjajem, sve to sada nadjačava otvaranje kreativnosti, želja za doprinosom, osjećanje povezanosti sa drugima, ma odakle bili.
I više se ne može šutjeti, više se ne može bježati od sopstvene vrijednosti skrivene u nama. Moramo se vratiti svojoj vrijednosti. Nemamo drugog izbora.
I moramo izaći na otvoreno more, premda tamo nije sigurno, ali da li je brod napravljen da vječno stoji usidren u mirnoj luci?
A i kako otkriti nove predjele, kako doživjeti ono što prije nismo, ako se ne otisnemo u nepoznato?
Grčevito zadržavanje na starom, izanđalom, dotrajalom samo zarad iluzorne sigurnosti, unutrašnjeg otpora prema novom, straha od novog, boljeg, neistraženog, ne vodi u bolji novi život.
Tek sada se vidi potencijal skriven u onima koji podučavaju, srce stvoreno za ljubav , um stvoren za vizije, duh stvoren za najbolje.
S poštovanjem i ljubavlju
Miro Pandur urednik PC školarac magazina