Šta se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Šta se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?


Vi poznajete sadržaj, razumijete pedagogiju i spretno se snalazite u komunikaciji s roditeljima, učenicima, administratorima itd.

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako potaći i inspirisati učenike, kako ih organizovati i prenijeti sadržaj i evaluirati njihov napredak.

Ali, s tehnologijom je drugačije. Kad je tehnologija u pitanju, vi se snalazite sasvim u redu, ali, ruku na srce, učenici su geniji kad je u pitanju tehnologija. Rođeni hakeri. A vi govorite sebi da je to sasvim normalno.

Oni su digitalni domorodci.

Vi ste rođeni u neko drugo vrijeme, u vrijeme kad se moralo pokucati na vrata ili prošetati ulicom da bi se pronašli novi prijatelji.

Vrijeme koje nije bilo iskvareno Facebookom ili cyberbullyingom.

Stoga, danas ste na društvenim medijima da biste nadoknadili propušteno vrijeme. Napravili ste profil na Twitteru i vodite blog. Čak držite dio nastavnih planova na Dropboxu. Možda ste čak i kupili iPad, a zatim otišli na neku konferenciju ili seminar da biste naučili kako poučavati pomoću njega.


Ali, vi čujete kako učenici pričaju o tehnologiji – šta sve mogu bez imalo truda – i to vas na neki način pomalo plaši. Privlačna vam je pomisao da kažete samome sebi kako učenje ne treba tehnologiju. Da je dovoljno teško i bez nje. Ipak, svoje učenike ne možete zadržati na njihovim mjestima bez pametnih telefona. Dopuštate li im da ih koriste tokom sata?

Jeste li vidjeli stvari koje učenici dijele na društvenim mrežama?

Koliko puni mržnje mogu biti?

A tek sve igrice koje vole igrati? To ne može biti pravi život, zar ne?

Ali, šta se događa kad učenici mogu koristiti tehnologiju bolje od svojih učitelja?

Koga to diskredituje?

Koje procese i ishode to potkopava?

Koliko je snažna naša kolektivna sposobnost da racionaliziramo utjecaj svega toga?

Ko ima koristi od toga, a ko pati?

Ko ide zajedno naprijed, a ko ostaje iza sam?

I koliko nas košta to što nismo bolji u pitanjima tehnologije u učenju?

Kojom vrstom panike ili retorike ćemo se opravdavati zato što nismo bili spremni za dan kad učenici budu koristili digitalne alate bolje od učitelja?


I to ih koristiti s takvim uvjerenjem i nepromišljenom navikom da neće slušati ništa što im govorimo o njoj zato što će sami shvaćati taj jaz?

Izvor: teachthought.com