CISCO: ZAPADNI BALKAN NAJGORI U EUROPI PO DIGITALNOJ SPREMNOSTI

ZAPADNI BALKAN NAJGORI U EUROPI PO DIGITALNOJ SPREMNOSTI


Države Zapadnog Balkana najgore su u Europi kada je u pitanju nivo digitalne spremnosti, a u svijetu se nalaze među prosječnim zemljama, pokazuje analiza kompanije CISCO.

Prema tom izvještaju, Crna Gora je najbolje plasirana zemlja regiona; od ukupno 141 države, ona se našla na 53. mjestu, Srbija je na 56, Sjeverna Makedonija na 60, Bosna i Hercegovina na 69, dok je najgore plasirana zemlja regiona i Europe Albanija na 71. mjestu. Od država bivše Jugoslavije, Slovenija je na 28. mjestu, a Hrvatska na 40.
Singapur može da se pohvali najvišim nivoom digitalne spremnosti na svijetu. Iza njih su Luksemburg, SAD, Danska i Švicarska.

Lista digitalne spremnosti napravljena je na osnovu sedam osnovnih komponenti koje pokrivaju poslovno i državno investiranje, lakoću poslovanja, okruženje za razvoj start up projekata, usvajanje tehnologije, tehnološku infrastrukturu, ljudski kapital i osnovne potrebe.

Od zemalja regiona, po pojedinačnim oblastima, Bosna i Hercegovina je najgore rangirana kada su u pitanju investicije, lakoća poslovanja i start up okruženje, a zajedno sa Hrvatskom ne mogu da se pohvale ni primjenom novih tehnologija.
Albanija je najlošija kada je u pitanju tehnološka infrastruktura, Makedonija ima najlošije ljudske resurse, dok su u Srbiji na najnižem nivou osnovne potrebe.

Pripremila: Azra Pandur
Učitelj 21. vijeka
Izvor: N1