}); ZAŠTO POSTOJI STRAH OD SAVREMENE TEHNOLOGIJE I KAKO IZRADITI PLAN PROFESIONALNOG RAZVOJA

ZAŠTO POSTOJI STRAH OD SAVREMENE TEHNOLOGIJE I KAKO IZRADITI PLAN PROFESIONALNOG RAZVOJA

Vrijeme u kojem živimo karakteriše se brzim razvojem nauke, tehnike i tehnologije, a samim tim dolazi i do naglog povećanja znanja. Svi težimo da znamo što više, a eksplozija i ekspanzija naučnih znanja raste iz dana u dan. Samim tim dolazi do tehničkog progresa i potrebe da se u oblast obrazovanja uvede savremena tehnologija.

U sadašnjoj situaciji kada napredak u tehnologiji ide neslućenim brzinama, njegova velika uloga je u obrazovnim institucijama.

Značaj tehologije u obrazovanju pomaže pri radu mladima u školama, te im olakšava put koji trebaju preći da bi došli to traženog riješenja. Uz pomoć savremene tehnologije mladi mogu dodatno razvijati svoje sposobnosti, pruža im se prilika da na kreativniji i zabavniji način pristupe usvajanju i proširenju svoga znanja.

Pored svih prednosti koje pruža savremena tehnologija najčešći razlog zbog kojeg se profesori/nastavnici protive uvođenju novih tehnologija u obrazovanje jeste tradicionalni pristup predavanju i strah od same tehnologije. Na strah koji profesori/nastavnici imaju treba se što prije i na adekvatan način uticati sa razlogom kako bi se savladao i time doprinijelo da oni na puno lakši i efikasniji način doprinesu izvođenju nastave.

Kontinuirani profesionalni razvoj je vrlo bitan u učiteljskoj profesiji.
Profesionalni razvoj je rezultat postavljanja ciljeva za unapređenje osobne prakse i poduzimanje niza koraka za ostvarivanje navedenih ciljeva. Ciljevi trebaju proizaći iz potreba nastavnika, moraju bit realistični, mjerljivi, ali i izazovni, kako bi potakli nastavnika oprobati se u novim područjima i oblastima.
Plan profesionalnog razvoja je sredstvo koje pomaže nastavniku u ovom procesu i sadrži sljedeće elemente, odnosno pitanja na koje je potrebno odgovoriti: