eTwinning kodeks ponašanja


1. Neadekvatno korištenje internog sistema slanja poruka


Suzdržite se od slanja velikog broja poruka nastavnicima sa kojima niste vezani u nekoj aktivnosti. Prije nego kontaktirate korisnika: provjerite njen/njegov profil; provjerite da li je ona/on dostupan/a za projekte; potrudite se da vaša poruka bude bitna. Ne šaljite istu poruku na adrese više korisnika.

2. Upotreba eTwinning-a u komercijalne svrhe


Strogo je zabranjeno korištenje platforme za komercijalne potrebe. Bilo koja kompanija, inicijativa, događaj ili softver sa komercijalnim namjerama će biti uklonjen, a njihov pristup blokiran.

3. Neželjena pošta na forumima


eTwinning Live partnerski forumi generišu hiljade poruka. Provjerite da li se Vaša poruka odnosi na predmet teme. Prije objavljivanja novog posta, provjerite postoje li druge relevantne poruke i odgovorite na njih. Pomozite nam da forumi budu relevantni za bolju saradnju!

4. Nevažani ili neprimjereni komentari na postove drugih korisnika


Kada postavljate kometar na profil drugog korisnika, pobrinite se da je relevantan za nju/njega. Komentari moraju biti namjenjeni pojednincima i vezani za njihov komentar. Ne pišite isti komentar na profile više ljudi.

5. “Slučajni“ zahtjevi za kontakte i pozivi za projekte


Izbjegavajte da pozivate eTwinner-e da budu dio vaših kontakata ili da se pridruže vašem projektu bez prethodne komunikacije. Pobrinite se da imate razuman i pogodan broj korisnika u vašoj kontakt listi. Da li želite pratiti nečiji napredak? Radije pratite tu osobu.

6. Pozivnica za događaje


Izbjegavajte pozivanje svojih kontakata na događaje koje organizujete, osim ako niste sigurni da ove kolege mogu učestvovati. Slučajna pozivnica za događaje organizovane u vašoj školi smatrat će se neželjenom poštom ili spamom.

7. Direktne prijetnje, nasilje i uznemiravanje


eTwinning ne toleriše nasilje i uznemiravanja. Ako ste žrtva onlajn nasilja ili vam neko prijeti, molimo vas prijavite te poruke ili se obratite vašoj Državnoj službi za podršku. Budite svjesni da svako ko bude uhvaćen u vršenju nasilja ili uznemiravanja drugog člana zajednice platforme može biti trajno uklonjen sa eTwinning-a.

8. Intelektualno vlasništvo


Pobrinite se da sadržaj koji postavljate na platformu ne krši autorska prava. Prije dijeljenja bilo kakvih fotografija, video zapisa, dokumenata ili drugih resursa, molimo vas, budite sigurni da imate pravo na to. eTwinning platforma ne može prihvatiti video zapise, morat ćete ih prvo postaviti na youtube kanal, daily motion ili vimeo i onda zalijepiti poveznicu – link, na eTwinning. Ne zaboravite da pogledate i njihove politike o autorskim pravima.

9. Lažno predstavljanje


Ne možete se lažno predstavljati kao drugi pojedinci ili grupe/organizacije koje ne zastupate na način koji je namijenjen ili koji zavarava, zbunjuje ili obmanjuje druge.

10. Učenici (maloljetnici)


eTwinning shvata veoma ozbiljno privatnost i sigurnost učenika. Izbjegavajte postavljanje fotografija učenika na eTwinning Live prifilu, TwinSpace-u, grupama, itd. In case you do, pobrinite se da imate pristanak roditelja ili da se učenici ne mogu jasno vidjeti.

11. Privatne informacije i osjetljivi podaci


Budite brižljivi o sadržaju koji postavljate a odnosi se na druge korisnike. You should not share your or other eTwinners' private information - such as personal phone numbers and addresses, credit card details or other private information - or intimate pictures and videos. Uvijek prvo razmislite prije nogo postavite sadržaj.