}); DIGITALNI ALATI - GENIALLY

DIGITALNI ALATI - GENIALLY

     DIGITALNI ALATI - GENIALLY   

 Da bismo upoznali nešto novo uvijek je potreban određeni napor, a kada je riječ o digitalnim alatima, tu je i napor suočavanja sa sopstvenim ograničenjima, koja smo nakupili tokom dugog perioda poricanja da se uopće treba baviti digitalnom tehnologijom.    
    Danas ćemo vam predstaviti digitalni alat Genially koji, čini se, opravdava taj svoj naziv, upravo zbog obilja mogućnosti koje vam nudi kada treba kreirati nekakav edukativni sadržaj za svoje učenike. Naravno, od ideje do realizacije je dug put, ako tu uključimo svijest o tome kako bi trebalo prvo naučiti kako neki alat radi. Iako ćemo vam dati primjer jedne jednostvane kreacije
(pogledaj niže) jasno je da oduševljenje izgledom generiše i pitanje, a kako bih ja ovo napravio.
Predlažemo vam da svakom alatu pristupite bez predubjeđenja o njegovoj težini, o tome kako je sve to komplikovano ili ona poznata krilatica : "sve je to divno i krasno ali...". Da bismo upoznali nešto novo uvijek je potreban određeni napor, a kada je riječ o digitalnim alatima, tu je i napor
suočavanja sa sopstvenim ograničenjima, koja smo nakupili tokom dugog perioda poricanja da se uopće treba baviti digitalnom tehnologijom. Oni hrabriji među vama, hrabriji u smislu odlučnosti da oprobaju nešto novo, uočit će da i nije sve tako teško kao što izgleda, te da ako stvari sagledamo iz različitih uglova, sve postaje smislenije i jednostavnije, pa na kraju i zabavno.
Zašto bi samo djeci digitalna tehnologija bila zabavna? Vjerujte, odraslima može biti i još zabavnija, uz malu dopunu, samo onda kada se oslobode sopstvenih predrasuda i ograničenja povezanih sa nedostatkom interesa za novosti, uz obrazloženje, prestar/a sam ja za to, nije to za mene, ja sam stara škola kad ovoga nije bilo pa je svijet dobro funkcionisao, itd, itd.
A koncept cjeloživotnog učenja upravo stimulira pojedinca da stalno usavršava svoje znanje na način da ga upotpunjava novim spoznajama i načinima rada,koji kao rezultantu mogu imati eksponencijalno povećanje efikasnosti kako u sopstvenom životu, tako i u životima onih koje poučavamo.
Eto, ovaj kratki osvrt napisao sam inspiriran digitalnim alatom Genially i ovim jednostavnim primjerom koji sam vam predstavio kao ideju za rad.
Kako sve to radi, moguće je naučiti ako uđete u aplikaciju i istražite njene mogućnosti.
Drugi je način da vam neko iskusan pokaže kako to zapravo radi, a mi se nadamo da ćemo uskoro, ako to bude vaša želja, kroz radionice koje možemo organizirati na traženje škole, grupe učitelja ili neke firme, takve radionice i pokrenuti.

Piše: Miro Pandur