}); DJEČIJU HISTERIJU JE MOGUĆE ZAUSTAVITI AKO POSTAVITE SAMO JEDNO PITANJE

DJEČIJU HISTERIJU JE MOGUĆE ZAUSTAVITI AKO POSTAVITE SAMO JEDNO PITANJE

Prije samo jedne sekunde mališa se igrao i smijao, a sad je već spreman da se rasplače i napravi takav spektakl, da će sigurno probuditi sve komšije; i ne samo vaše.

Pronašli smo efikasan način koji će zaustaviti dječiju histeriju za sekund i pozivamo vas da ga protestirate

Nije važno šta se tačno desilo. Možda se slomila omiljena igračka, ili je mama zabranila da se pojede deseta bombona zaredom; šta god da se desilo, nemojte trošiti vrijeme na duge roditeljske tirade, koje dijete svejedno neće čuti. Umjesto toga mu polahko i dobronamjerno postavite pravo pitanje:

Pretpostavimo da se dijete uznemirilo, jer njegov drug nije htio da podijeli igračku s njim. Ne smijete čekati da dječiji plač izmakne kontroli. Odmah postavite mališanu pitanje: „Je li to veliki, srednji ili mali problem?“

A nakon što odgovori, predložite mu da zajedno razmislite kako da ispravite tu neprijatnost, ma kolikih razmjera ona bila. Možda da uzme drugu igračku?  Ili da predložite drugaru da se igraju zajedno? Mnogo je varijanti!

Dječiji psiholozi objašnjavaju da postoje tri osnovna razloga zašto jedno tako, reklo bi se, obično pitanje, djeluje na dijete umirujuće:

♦ Dijete vidi da mi prihvatamo i poštujemo njegova osjećanja.

♦ Pitanje daje djetetu mogućnost da stane, razmisli, i da dobro procijeni svaku situaciju.

♦ Postavivši to pitanje, roditelji kao da daju djeci mogućnost da sama riješe problem koji ih toliko muči.

Ako postavite ovo pitanje i mirno popričate s mališanom nekoliko minuta, uštedjećete mnogo više vremena, a pritom ćete i zadobiti njegovo povjerenje.