RAZVIJANJE KREATIVNOSTI KODIRANJE UZ MICRO BIT

micro:bit je maleno računalo koje se može programirati, zamišljeno i oblikovano tako da učenje i podučavanje učini jednostavnim i zabavnim!

Ovo mikro računalo je u Velikoj Britaniji, ciljano isporučeno u škole otprilike jednom milionu školske djece sa svrhom da ih zainteresira i smanji manjak inžinjera u tehnološkom sektoru.

Ima 25 crvenih LEDica i dvije tipke za programiranje, kao dodatak mnoštvu senzora – uključujući ugrađeni kompas, detektor savijanja, Bluetooth Smart tehnologiju i pet ulaznih i izlaznih (I/O) prstenova.

Micro Bit podjednako nadahnjuje i i djevojčice i dječake da nauče programirati.

Raspberry Pi je poznat kao najuspješniji uređaj u rangu mikroračunala namijenjenih obrazovanju. BBC kaže kako je Micro Bit dizajniran kako bi upotpunio Raspberry Pi, umjesto da se takmiči s njim.
Tvorac Raspberrya Pi Eben Upton rekao je za BBC, kako smatra da je Micro Bit „zabavna“ naprava, dodavši: „Postoji nešto u ovom hardveru što klince oduševljava.“ Upton dodaje kako Raspberry Pi Naklada radi na ponudi softverskih resursa za Micro Bit.

Učenici mogu programirati svoje ime u svjetla koja sjaje na pokrovu, na primjer, ili se reveri mogu programirati da bljeskaju u ritmu muzike. Mogućnosti su zaista negoraničene. Prema izjavama Andy Griffiths, predsjednika Samsung Electronics UK i Irske: “Najbolja stvar u vezi s Micro Bitom je njegova platformska pristupačnost. Mnogo je jednostavan za upotrebu."


Pripremila: Azra Pandur