PRVE BIBLIOTEKE IGRAČAKA U FBIH OTVORENE U KAKNJU I VISOKOM

U prostorijama Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje “Mladost” Kakanj i u prostorijama JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko, otvorene su prve biblioteke igračaka u Bosni i Hercegovini.

Biblioteka igračaka je inovativan pristup ranom rastu, razvoju i učenju djece uzrasta od 0 do šest godina. Riječ je o igračkama koje su obrazovnog karaktera.
Biblioteka igračaka realizira se u okviru projekta “Povećanje mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlade Rome i Romkinje na području Zapadnog Balkana i Turske”.

Cilj ove biblioteke jeste da djeca koja nisu u vrtićkim grupama, koja su na listi čekanja, budu uključena u predškolsko obrazovanje i kroz edukativne radionice uče, odrastaju i igraju se.

U okviru ovih biblioteka nalaze se i male čitaonice u kojima će ljudi različitih zanimanja ( policajci, vatrogasci, doktori, vodoinstalateri i drugi) imati priliku djeci čitati priče i na zabavan način dočarati svako od zanimanja.

Igračke u biblioteci mogu koristiti sva djeca bez obzira da li su romske nacionalnosti, uzrasta do 6 godina. Sve igračke su prilagođene uzrastu djece i vrlo bezbijedne za korištenje.

Radionice i aktivnosti biblioteke bit će realizovane u dogovorenom terminu, te će sve aktivnosti neophodne za radionice i biblioteke voditi edukatori i saradnici JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko i Kakanj.