LINUX SISTEMI PRILAGOĐENI ZA NAJMLAĐE

Vjerovali ili ne postoji nekoliko Linux distribucija namijenjenih djeci već od 3 godina naviše. Cilj ovakvih distribucija je da su pojednostavljeni grafički interface-ovi sa velikim, šarolikim ikonama i predinstaliranim specijaliziranim aplikacijama namijenjenim za dječiju igru, zabavu i učenje.

Sugar
Sugar je operativni sistem namijenjen za jedno računalo i jedno dijete, baziran na Fedora distribuciji. Različitiji je od uobičajenih stolnih računala s jakim naglaskom ka učenju i savladavanju vještina programiranja. Strogo je usmjeren edukaciji i pripremljen za učenje u školama i za nastavne svrhe.
Vrlo vjerojatno ova Linux distribucija nije za svakoga, te bi ona zbog velikog naglaska na učenje mogla odbiti potencijalne male početnike.

Edubuntu
Edubuntu je baziran se na najpopularnijoj Ubuntu Linux distribuciji što se može zaključiti i iz samog naziva. Dizajniran je na način da mu instalacija bude što jednostavnija, te je odličan izbor ukoliko se radi o računalu sa novijim komponentama.

LinuxKidX
LinuxKids koristi KDE bazirani desktop interface prilagođen i olakšan za djecu te je baziran na Slackware distribuciji. Nažalost, većina podrške i pomoći je na portugalskom jeziku, pa će ovo moguće i biti uzrok odbijanja korisnika koji su vješti sa engleskim jezikom.

Qimo
Qimo je još jedna dječija distribucija Linuxa bazirana na Ubuntu. Dizajnirana je za kućnu upotrebu jednog korisnika umjesto za namjenu većeg broja korisnika u učionicama. Zahtjeva minimalne resurse, te će vrlo dobro raditi na starijim računalima. Razlog ovom je što mu je namijena da radi na doniranim računalima i komponentama koje su uglavnom lošijih perfomansi uspoređujući ih sa današnjim brzim računalima.
Quinnco organizacija u koju spada i sam Qimo je organizacija koja skuplja stara računala i komponente te ih daruje potrebitoj djeci.

Ukoliko se još uvijek bojite prelaska na Linux operativni sistem za svog klinca, možda je zgodno naglasiti da gotovo svaka distribucija može biti pokrenuta sa CD-a i/ili USB sticka bez potrebe instalacije. Na ovaj način možete je i sami isprobati i testirati te vidjeti odgovara li ona potrebama vaših najmlađih. Zgodno je moguće i napomenuti da kad je jednom instalirate nećete se morati bojati da će ista biti uništena zbog velike poplave virusa, trojanaca i crva, jer što zbog neznanja najmlađih ovdje uskače i Linux koji je gotovo pa imun na zloćudni softver.


Pripremila: Azra Pandur