KAKO ODGOJITI DIJETE BEZ KOMPLEKSA: 5 FRAZA KOJE RODITELJI TREBA DA ZABORAVE JEDNOM ZAUVIJEK

Mnogi roditelji sanjaju da njihovo dijete u budućnosti postane nezavisna i uspešna osoba sa jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe. Roditelji ostaju u nedoumici: „Kako se to desilo?“ Čak, i jedna na izgled nevina fraza, može uticati na psihu djeteta.
Zato, kada pričate sa svojim djetetom temeljno birajte reči i shvatajte ovo ozbiljno.
Prikupili smo za vas TOP-5 fraza, na koje roditelji treba da zaborave jednom i zauvijek:

„KAD SAM BIO U TVOJIM GODINAMA, BIO SAM ODLIČAN ĐAK!“

Za svako dijete – roditelji su ljudi koji znaju sve. Oni formiraju odnos djeteta ka svijetu oko njega, i samom sebi. U frazi „Uvijek sam bio odličan đak“ dijetr vidi konkurenciju. Djeca, koja često čuju ovakvu frazu, cio život u porodici nešto dokazuju.

S jedne strane, to je dobro, ali pri tome osoba ostvaruje nešto ne zbog sebe, već za mamu i tatu. Ovo radi da bi roditelji uvidjeli da je dijete vrijedno njih. Takva osoba, praktično, nikad ne uživa u svojim uspjesima. Izuzetak ima mjesto, ako „roditelj-odlikaš“ priznaje dostignuća svog čeda, ali to se rijetko dešava.

„NE VOLIM TE, KAD NISI DOBAR“

Nakon ove fraze dijete može početi da se trudi biti ispravno. Ali, pri tome, ono odbacuje sve svoje potrebe i želje, i pokušava da pogodi tuđa očekivanja. Roditeljima to odgovara, ali na kraju, identitet djeteta ostaje sakriven.

Kada odraste, pokušava svima udovoljavati, i živjeti sa devizom: „Želim da me vole, a zato moram da uradim ono što drugi žele. Nemam svoje želje, zato postoje želje drugih“.


„AMINA NA POLUGODIŠTU IMA ZAKLJUČENO „5“, A TI „4“

Roditelji žele ono što je najbolje. Ali, takva poređenja su veoma bolno iskustvo za dijete. Djeca ga prenose u svoj odrasli život. Djetetu je veoma neprijatno kada ga upoređuju sa nekim drugim. U svom budućem životu, takve osobe nastavljaju da se upoređuju sa drugima, ali ne u svoju korist. Ova fraza neće izazvati kod djeteta želju da postane boljim.


„NE SRAMOTI ME!“

Zbog ovakve fraze kod djeteta počinje da se razvija kompleks. Ono misli da je on sramota, ne samo za majku i oca, već i za ostale. Djeca žele pažnju, ali ne znaju šta sa njom da rade. Oni se sakrivaju, zatvaraju, i postaju izgubljeni.


„NE ŽELIM DA TE VIDIM I DA TE ČUJEM“


Dijete koje čuje ovu frazu, živi sa osjećajem krivice pred roditeljima, za ono što njima smeta da žive dobro. Budite pažljivi sa izjavama takve vrste.

Ovih 5 fraza treba isključiti, ako ne želite da se kod vašeg djeteta formiraju kompleksi. Govorite svom djetetu više o vašoj ljubavi prema njemu, i o tome kako ste ponosni na njega.