INFORMATIČKI ALAT SCRATCH

Scratch je grafički programski jezik, koji služi za programiranje igrica i animacija te njihovo dijeljenje preko weba, nastao je na MIT (Massachusetts Institute of Technology) institutu u Americi. Namjenjen je svima koji žele da programiraju i naprave svoje prve programerske korake, a posebno je osmišljen kako bi bio pristupačan i interesantan najmlađima.

Igrice i animacije isprogramirane u Scratch-u se sastoje iz likova i pozadina. Likove možemo dodavati na nekoliko načina, a to su: Scratch biblioteka, ubacivanjem sa interneta ili tako što ćemo kod djece probuditi kreativnost tj. da sami nacrtaju svoje likove. Pozadine dodajemo na isti način samo na drugim tj. posebnim ikonicama za dodavanje pozadina.

Programiranje u Scratch-u poželjno je krenuti u što ranijoj dobi jer ono kod djece razvija vještine poput logičkog, stvaralačkog, kreativnog. U mnogim zemljama Scratch je dio nastave informatike gdje učenici proširuju svoje vidike, postiče ih na istraživanje, osmišljavanje i ostvarivanje svojih ideja koje mogu podjeliti sa drugima. Programiranje treba da posmatramo kao novu vrstu pisanja, kao što Engleski treba početi vježbati u ranom djetinjstvu isto je i sa programiranjem. Kada polaznici ovladaju tehnikama i logikom programiranja moći će da urade interaktivne priče, igre i animacije.


Pripremila: Azra Pandur